Обратно към пълната версия на статията »

Съдът вкарва принудително в клиника шизофреникът от ул. "Владайска"

Съдът вкарва принудително в клиника шизофреникът от ул. "Владайска"
Източник: 24 Часа
A A+ A++ A

Освидетелстваният с параноидна шизофрения Владимир Пенев, който през последните седмици извърши две нападения и отправи серия заплахи за саморазправа и дори убийство срещу няколко свои познати, живеещи на столичната ул. "Владайска", ще бъде настанен принудително за изследване в затворническата клиника в Ловеч за предвидения от закона срок от 30 дни, предаде mediapool.  

Това определи Софийският градски съд (СГС), след като мъжът извърши ново нападение посред бял ден в центъра на София ден, след като бе освободен от ареста заради заболяването си.

"Познавам го от 2012 г., когато отново беше извършил агресивни действия спрямо непознати лица. Оттогава не провежда редовна поддържаща терапия", свидетелства пред съда д-р Ана Майкова, според която, ако Пенев не се лекува, става "подвластен на психическите си изживявания" и не може да се контролира.

По думите й, ако той не бъде настанен в затворническата болница в Ловеч, специализирана за психично болни, представляващи сериозна опасност за себе си и обществото, "може да реализира бягство и отново да прояви агресия". Защитата на Пенев пледира пред съда, че искането на прокуратурата за принудителното му настаняване в клиника е основателно, като единствено отправи молба той да бъде изследван в столична психиатрична клиника.

Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) предвижда възможност престоят му да бъде удължен с още един месец. През това време Софийската градска прокуратура (СГП) трябва да приключи разследването си за нападенеято на Пенев над Благой Ангелов, когото опита да убие, наръгвайки го 4 пъти с нож на 21 октомври. 

По неофициални данни срещу Пенев има жалби и сигнали за нападения и увреждане на чужда собственост в поне 4 полицейски управления в София. Срещу него нееднократно са водени дела, но всички са прекратявани заради психическото му състояние. Въпреки набезите му по столичната ул. "Владайска" през последната година обаче, досега прокуратурата така и не бе поискала принудителното му настаняване в клиника.

 

#Владимир Пенев #Владайска #СГС #НПК #СГП