Обратно към пълната версия на статията »

В.“Файненшъл таймс“: Посланията от WikiLeaks са отмъщение – осъществявано с разрешението Путин

В.“Файненшъл таймс“: Посланията от WikiLeaks са отмъщение – осъществявано с разрешението Путин
Bulevard.bg
A A+ A++ A

Всяка сутрин в мрежата се появява ново туитване, рекламиращо прясна порция електронни писма, задигнати от личния адрес на шефа на предизборния щаб на Хилари Клинтън Джон Подеста. Това съобщение се появява по екраните на компютрите в цяла Америка, принуждавайки кандидата за президент от демократическата партия по някакъв начин да реагира на компрометиращата информация.

Според много представители на Вашингтон тези всекидневни послания от WikiLeaks сами по себе си представляват отмъщение – осъществявано с разрешението на Русия на Владимир Путин.

Когато Хилари Клинтън заемаше поста държавен секретар, президентът на Русия я обвини в съпричастност с организирането на на масови протести, проведени в Москва след парламентарните избори, които според много хора не бяха честни. Преди това тя изрази „сериозно безпокойство“ във връзка с това, как се проведе гласуването.

Сега дойде ред на САЩ да проведат избори и си струва те да благодарят на Русия за много от проблемите, които се появиха по време на предизборната кампания. В безпрецедентни мащаби Русия – която през 2014 г. президентът Барак Обама нарече отслабваща „регионална държава“ - успя да хвърли сянка върху процеса на избора на следващия президент на САЩ.

„Обсъждаме заплаха за нашата национална сигурност, идваща от чуждестранно правителство, намесващо се в нашия изборен процес, за първи път в историята“, каза Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в русия.

Докато американците се подготвят да направят избор между Клинтън и нейния противник от републиканците Доналд Тръмп, Вашингтон изпитва сериозно безпокойство във връзка с намесата на Русия в хода на предизборната кампания. През октомври директорът на националното разузнаване и министерството на националната сигурност излязоха със съвместно изявление, в което те обявиха връзката между публикуването на откраднатите писма и хакерската кампания, „която са могли да санкционират само високопоставени руски чиновници“.

По думите на двама високопоставени служители на администрацията, около този извод се разгоряха достатъчно сериозни спорове в разузнавателната общност на САЩ. Но у Адам Шиф, който е в комисията по разузнаване на Камарата на представителите, не останаха никакви съмнения.“Мисля, че отчасти това е отмъщение на Путин. Путин обвинява САЩ за масовите демонстрации, които се проведоха в русия след парламентарните избори преди няколко години... Той смята, че тези демонстрации са били работа на нашата разузнавателна общност.“

В хода на още една кибератака срещу сървърите на националния комитет на Демократическата партия, зад която според експерти от частни компании и представители на американското разузнаване, също стои руското правителство, Путин успя да предизвика объркване в редиците на демократите. През юли председателят на комитета Деби Васерман-Шулц подаде оставка след публикуването на нейни електронни писма, съдържанието на които показваше, че партийното ръководство активно се е опитвало да попречи на Бърни Сандърс, основният съперник на Хилари Клинтън, да спечели първичните избори.

„Това беше шокираща ескалация на тяхната киберактивност“, каза Шиф. „Ние допускаме хакерска атака с разузнавателни цели. Само че смятам за поразителни техните тромави опити за намеса в хода на изборите.“

„Главният противник“

Безпокойството, което днес е обхванало много хора във връзка с действията на русия, отличава сегашната кампания от предизборната кампания през 2012 г., когато Обама се присмя на изказванията на републиканския кандидат Мит Ромни за това, че Русия е „геополитически враг номер едно на САЩ“. Днес, както казват служители на западни разузнавателни служби, Путин води агресивна кампания за дестабилизиране на неговите противници, включително на САЩ и НАТО, чрез това, което началникът на генералния щаб на Руската федерация ген. Валерий Герасимов нарича „нелинейна война“.

Целта на Путин се състои в това да „отслаби политиците от предишния ред и да наруши единството, което правеше от Запада единствена алтернатива на всички недемократични режими“, както каза Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката на Русия, който днес е влиятелен опозиционен лидер и критик на руското правителство.

Четири години след изказванията на Ромни, Тръмп очевидно е забравил вкоренилото се в редица републиканци подозрително отношение към Русия и открито се възхищава на лидерските качества на Путин. През юли Тръмп даже предложи на Русия да разбие пощенската кутия на Хилари Клинтън и заяви, че е възможно САЩ да започнат да не изпълняват задълженията си към другите членове на НАТО, ако той стане президент.

През миналата седмица Клинтън се изправи пред нова вълна от критика във връзка с това, че е използвала частен сървър за работната си кореспонденция. Този скандал се разгоря, след като директорът на ФБР Джеймс Коми съобщи на Конгреса, че негови агенти са открили служебни писма на Хилари Клинтън на странични устройства и във връзка с това се заели с проверката на електронните писма. Няколко дена беше огласявана информация за разследването от ФБР на предполагаемите връзки на бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

Агентите на Коми проучват дейността на Пол Манафорт, който се оттегли от шеф на предизборния щаб през август, след като се появи информация, че в миналото управляващата украинска партия, имаща тесни връзки с русия, отделила за него 12,7 млн. долара. ФБР също така се опитва подробно да проучи предполагаемите връзки на Тръмп с някои руски граждани, без да назовава конкретни имена, както съобщиха офицер от правозащитните органи и двама служители на администрацията.

Картър Пейдж, който до неотдавна беше съветник на Тръмп по външната политика, а също така и генерал Майкъл Флин, бивш шеф на Службата за военно разузнаване и главен военен съветник на Тръмп, станаха обекти на рязка критика за своите изявления в подкрепа на Русия.

През август четирима председатели на демократичната комисия в Камарата на представителите написаха писмо до Коми, в което помолиха ФБР да изясни може ли контактите на помощници на Тръмп с Русия по някакъв начин да са свързани с кибератаките срещу Демократическата партия.

А миналата седмица лидерът на малцинството в Сената Хари Рейд, демократ от Невада, обвини Коми в това, че той „укрива компрометираща информация за тесните връзки и сътрудничество между доналд Тръмп, неговите главни съветници и руското правителство.“

В рамките на сложната и сееща разправии предизборна кампания действията на Русия привличаха по-малко внимание, отколкото изявленията на неуважително отношение на Тръмп към жените и за небрежното отношение на Клинтън към нейните електронни писма. Бивши служители на разузнаването не жалят сили, критикувайки Тръмп. Майкъл Хейдън, който беше начело и на ЦРУ, и на Агенцията по национална сигурност при Джордж Буш-младши, казва, че тази звезда на риалити телевизията всъщност е това, което в съветските времена се наричаше „полезен глупак“ - т.е. „наивен идиот, който е манипулиран от Москва, когото тайно всички презират, но чиято сляпа поддръжка бива приемана и използвана с радост“.

Руските разузнавателни служби вече отдавна се намесват в политическите работи на своя „главен противник“. През 1970-те години при опит да дискредитират сенатора Хенри Джексън - застъпващ се за въвеждането на наказателен търговски закон срещу СССР – КГБ подправи документи на ФБР, представяйки сенатора като хомосексуалист, и ги изпрати до всички големи американски вестници. Експертът по Русия Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър, също стана жертва на подобни машинации.

Само че през тази година Русия се активизира в голяма степен. „В миналото те се държаха доста по-тихо“, каза Ивлин Фаркас, която беше водещ експерт по Русия в пентагона до оставката си миналата година. „В дадения случай те даже не се опитват да се скрият. Те открито се намесват в нашия изборен процес“.

Ролята на Русия в предизборната кампания стана забележима през есента. През май CrowdStrike,компания, занимаваща се със сигурност в киберпространството, беше наета от националния съвет на Демократическата партия, откри следите на две руски хакерски групи - Cozy Bear и Fancy Bear — в мрежата на комитета.

На 22 юли, в навечерието на конгреса на демократическата партия, WikiLeaks пусна в интернет хиляди лични писма на членове на националния комитет на партията, което доведе до оставката на Васерман-Шулц.

След това, около два месеца по-късно, от WikiLeaks започнаха постепенно да огласяват електронни писма, откраднати от акаунта на Подеста – представители на предизборния щаб на Клинтън и от компанията SecureWorks смятат, че зад тази хакерска атака също стои Русия.

В средата на октомври държавният англоезичен телевизионен канал RT огласи електронни писма на Подеста даже преди от WikiLeaks да съобщат за тях – по мнението на много хора това свидетелства за връзката на хакерите с Москва. Представители на RT заявиха, че журналисти на телевизията самостоятелно открили тази информация в базата на WikiLeaks.

“Безпрецедентен стана стремежът за влияние върху изборите чрез публикуване на тази информация. Преди никога не сме се сблъсквали с такова нещо в САЩ”, каза Дмитрий Алпетрович, съосновател на CrowdStrike.

“Майстори сме в тази работа”

Само че и САЩ не един път са се намесвали в изборите в други държави. През 1948 г. ЦРУ финансира християндемократите в Италия и навреди на репутацията на комунистическите лидери с фалшиви съобщения за сексскандали. В продължение на много години Вашингтон снабдява със средства Либерално-демократическата партия в Япония, а също така финансира преврати в латинска Америка, насочени срещу леви правителства.

„Намесата в избори не е нищо ново“, каза Марк Джейкъбсън, който беше съветник на министъра на отбраната Ащън Картър до октомври. „С това се е занимавал не само Съветският съюз. Господи, та ние бяхме майстори в тази работа.“

Миналата седмица Путин предположи, че „истерията“ в САЩ във връзка с предполагаемата намеса на Русия в изборния процес е опит за отвличане на вниманието от неспособността на кандидатите да успокоят тревожността у избирателите. „Нима някой сериозно мисли, че русия може по някакъв начин да повлияе на избора на американския народ?“, каза Путин пред чуждестранни журналисти и експерти.“Америка да не е някоя бананова република? Америка е велика държава. Ако не съм прав, моля, поправете ме.“

Путин не се захвана да опровергава обвинения за провеждани от Русия кибератаки срещу политически институции в САЩ, добавяйки, че идеята, че Русия поддържа Тръмп, е мит, създаден от предизборния щаб на Клинтън. Той отбеляза, че макар Тръмп „да се държи екстравагантно“, в неговите действия има определен смисъл.

За ФБР такова съсредоточаване върху предишен противник представлява определена промяна – изместване от приоритетите, наложили се след терористичните актове на 11 септемри. Сега махалото се залюля в обратна посока.

„И ЦРУ, и ФБР съществено интензифицираха своите контраразузнавтелни операции по отношение на Русия“, каза бивши високопоставен служител на контраразузнавателните служби, добавяйки, че руската Служба за външно разузнаване има „няколко стотин“ агенти, работещи под прикритие в САЩ.

За да се увеличат възможностите за проследяване на тези агенти от американските служби „се предприемат сериозни опити да се върнем към точката, в която нашето разузнаване се намираше преди десет години“, каза същият този бивш служител. „Води се сериозна работа, на първо място в ЦРУ, за да можем в някаква степен да намалим празнината.“

През последните часове на предизборната кампания през 2016 г. Вашингтон с тревога очаква нови прояви на стремежа на русия за намеса в процеса. Шиф смята, че руснаците планират публикуването на поредната порция подправени документи в навечерието на гласуването. „В този момент ние вече няма да имаме време да опровергаем подправените данни“, каза той. „Това ми изглежда доста плашеща перспектива.“

Какъвто и да е резултатът от изборите, Русия вече постигна важна цел. Следващият президент ще бъде принуден да управлява извънредно поляризирано общество, в което са широко разпространени теории на заговори и скептично отношение към важни институции, включително ФБР. Ако Путин е искал да отмъсти, възможно е и да му се е удало.

„Това е важна PR-победа на Кремъл“, смята Юджин Румър, бивш служител на Съвета за национално разузнаване на САЩ в Русия и Евразия. „Репутацията на нашата избирателна система сериозно пострада.“

Публикацията във в.“Файненшъл таймс“ е с автори Дейвид Линч, Сам Джонс, Катрин Белтън, Кара Сканел, Том Бълджис, Джеф Дайер и Нил Бакли.