Обратно към пълната версия на статията »

ФАЦ: Ердоган следва Русия. Турция трябва да стане нещо средно между полуавторитарна държава и диктатура

ФАЦ: Ердоган следва Русия. Турция трябва да стане нещо средно между полуавторитарна държава и диктатура
БГНЕС
A A+ A++ A

Реджеп Ердоган е взел своето решение - в това вече не може да има никакво съмнение.

Той ще следва пътя, по който е поела Русия: Турция трябва да стане нещо средно между полуавторитарна държава и диктатура. Ердоган отдавна започна да подкопава основите на демокрацията, а неуспешният опит за преврат му позволи да довърши това дело. Очевидно той си е извадил необходимите поуки от загубата на парламентарното си мнозинство през лятото на 2015 година. Тогава явно усети заплаха за собствената си власт, защото от онзи момент насам се зае усърдно да моделира по собствен вкус институциите на турската държава. Отколешният му главен противник, кюрдите, възобновиха въоръжената си борба срещу турската държава, а с това максимално улесниха задачата на Ердоган. Отдавна подготвяните арести на водещи прокюрдски политици сега лишават най-голямото малцинство в страната от възможността да участва в политическия живот. Но това няма да направи Турция по-стабилна, включително и в новата ѝ форма на президентска република, която всъщност е голямата цел на Ердоган, информира БГНЕС.

Такова е актуалното положение в Турция, която от над 60 години вече е членка на НАТО, иска да стане част от ЕС и е обвързана със Запада с редица договори. Нека не си правим илюзии: на тези процеси не може да се повлияе отвън, не помага и основателната критика, която непрекъснато отправят германски и европейски политици. Единственият лост, с който разполагат европейците, са търговските отношения. По всички други въпроси козовете държи Ердоган: той играе важна роля в Сирия, без него не може да бъде решен кипърският въпрос, а чрез споразумението за бежанците той (поне донякъде) е в състояние да влияе на мигрантските потоци към Европа.

Така на европейците не им остава нищо друго, освен да се опитат сами да намалят тези свои зависимости, както в случая със затварянето на така наречения Балкански маршрут. Или да се надяват, че турското общество все пак ще предотврати най-лошото. 

Николас Бусе, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг /ФАЦ/