Обратно към пълната версия на статията »

Протестиращи срещу шистовия газ: Не можем да пием пари!

A A+ A++ A

Над 200 варненци излязоха в неделя на протестно шествие срещу проучването и добива на шистов газ.

Организатор на протеста, който е граждански и надпартиен, е инициативен комитет „За чиста България – Варна“, съобщи БГНЕС.

От комитета настояват за мораториум и забрана на всякакви дейности, свързани с технологията „хидравлично разбиване“ за проучване и добив на шистов газ в България.

На протеста бяха издигнати лозунги „За чиста Добруджа без шистов газ!“, „Защо подписа, Бойко, на инат?“, „България без добив на шистов газ!“, „България – 681 – ? Не на шистовия газ!“, „Отворете си очите!“, „Не можем да пием пари!“.

След решението на Министерския съвет от юли 2011 г. да подпише договора с „Шеврон“ в страната започват да се сформират граждански инициативи против проучванията и добива на шистов газ.

Основна цел на тези движения е налагането на мораториум върху технологията „хидравличен удар“ (още позната като „хидрофракинг“ или „фракинг“) и отмяна на решението на МС, припомнят от Инициативния комитет „За чиста България“.

След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компании с цел проучване или добив на нефт и газ.

Нито една от компаниите не е заявила категорично, че няма да прави проучвания на шистов газ.

„Шеврон“ пък твърдо заявяват, че добивът и проучването на шистов газ са тяхната цел.

В средата на септември премиерът Бойко Борисов обеща, че при 1% екологичен риск проучвания за шистов газ няма да има.

Малко след провеждането на президентските и местните избори в страната министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че договорът с „Шеврон“ ще бъде подписан до дни.

„Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план здравето на българите, биоразнообразието на българската природа и традиционните отрасли на икономиката – селско стопанство и туризъм, ползите от които са за всички българи, да се заменят с развитие на добивна и химическа промишленост, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании“, заявяват от инициативния комитет.

„Събудете се, защото тази земя е дадена от Бог на българския народ, тази земя трябва да остане завинаги чиста и здрава“, призовават протестиращите.