Обратно към пълната версия на статията »

Румънските власти проведоха учение за реакция при земетресение

Румънските власти проведоха учение за реакция при земетресение
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

В Румъния беше проведено учение за реакция в случай на силно земетресение. Целта на симулацията е да се проверят времето за мобилизация и начина на действие на службите на територията на страната, предаде БНТ.

Симулацията, наречена "Земетресение 2016", се проведе по инициатива на министерството на вътрешниет работи в района на Букурещ и Яш. Идеята е да се провери рекацията на службите за бързо реагиране и институциите в случай на силен трус. Сценарият на учението предполага трус със сила над 7 по скалата на Рихтер, в околностите на Вранча, при който са засегнати 6 500, има и ранени.

Пряко участие в учението взеха местните подразделения на Гражданска защита и пожарникари от цялата страна. Преди началото на учението само 3-ма души - вътрешният министър, президента и премиера, са знаели когато точно ще бъде обявено то. Плановете за действия при екстремни ситуации в Румъния бяха ревизирани точно преди година, след пожар в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха 64 души.

Времето за реакция и възможността за адекватни действия бяха основните параметри, следени по време на симулацията. В нея се включиха спешната помощ и болниците. Командният център на учението беше в Чолпани, защото при екстремни случаи министерството на вътрешните работи ще бъде преместено в града, който се намира на около 55 км от румънската столица.

#Румъния