Обратно към пълната версия на статията »

Съдът във Венецуела спря подготовката за референдума по отстраняване на президента Мадуро

Съдът във Венецуела спря подготовката за референдума по отстраняване на президента Мадуро
Източник: Non-Aligned Media
A A+ A++ A

Вторият етап от подготовката за референдум във Венецуела за предсрочно прекратяване пълномощията на президента Николас Мадуро се отлага за неопределен срок, съобщи Националният избирателен съвет (местната ЦИК), предаде ТАСС, цитирана от БНТ.

Съветът посочи, че причина за това са съдебни решения, произнесени от съдилища в много региони на Венецуела, постановяващи, че са били извършени нарушения при първия етап от подготовката на плебисцита. 

В резултат спира събирането на изискуемите подписи на 20 процента от всички избиратели, вторият етап от подготовката за референдума, който трябваше да завърши в края на този месец. На първия етап, в началото на август подписите на над 1 процент (329 хиляди гласа) от досега събраните подписи бяха признати за валидни. 

На втория етап политическите опоненти на Мадуро от Коалицията на демократичното единство трябва да получат подкрепата на около 4 милиона граждани, имащи право на глас, и да предадат списъците с подписите им за проверка в НИС. Ако те бъдат признати за валидни, изборните власти ще имат 90 дни да свикат референдум. 

При тези обстоятелства вече е очевидно, че референдум до края на тази година няма как да бъде произведен и това проваля плановете на опозицията. Противниците на Мадуро трябва да организират референдум до 10 януари. Ако плебисцитът бъде произведен по-късно, то тогава дори и да доведе до отстраняване на президента, постът му ще заеме назначеният от него вицепрезидент, който ще изпълнява функциите на държавен глава в оставащите две години от мандата на Мадуро. 

Един от лидерите на венецуелската опозиция, Енрике Каприлес, временно няма да може да пътува в чужбина. Това обяви самият той, след като публикува в Туитър снимка от решение на съд в град Валенсия, предаде ТАСС. Освен на него същата мярка е била наложена на още седем венецуелски граждани.

#Венецуела #Николас Мадуро