Обратно към пълната версия на статията »

Орбан: Унгария винаги е била против потисничеството и диктата

Орбан: Унгария винаги е била против потисничеството и диктата
Източник: www.budnaera.com
A A+ A++ A

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че и в бъдеще страната му ще защитава европейската демокрация и защити антиимигрантската си позиция, предаде бТВ.

Това стана по време на негова реч пред парламента на германската провинция Бавария. Премиерът заяви, че Унгария винаги е отказвала да приеме окупацията, потисничеството и диктатурата. За пореден път той определи прииждането на мигранти от Близкия изток и Африка в Европа като заплаха.

Орбан сравни решението Унгария да затвори границите си за мигранти от миналата година с това от преди 27 години да позволи на хора, блокирани зад Желязната завеса, да напуснат страната. Решението на Будапеща от 1989 г. да отвори границата си с Австрия даде възможност на стотици източногерманци да избягат на Запад. Връщайки се към тези събития, Орбан заяви, че тогава страната му просто е изпълнила дълга си и е постъпила така, защитавайки свободата в Европа, както прави и сега.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, един от най-отявлените критици на решението на канцлера Ангела Меркел да остави отворени границите на Германия за бежанците, миналата година започна да подкрепя все по-рестриктивната политика на Орбан по миграционния въпрос. 

Опозиционни германски партии, включително социалдемократическата и левите, осъдиха решението на управляващите от ХСС да поканят Орбан да говори в парламента. 

#Виктор Орбан #Унгария