Обратно към пълната версия на статията »

Новата любов на Саркози - референдумите

Новата любов на Саркози - референдумите
Източник: БНТ
A A+ A++ A

 

Хлъзгайки се надолу в проучванията на общественото мнение, бившият френски президент Никола Саркози си създаде нова мантра за решаване на проблемите в страната му: питайте хората – те знаят най-добре, пише Никола Винкур за сп. „Нюзуик“.

В интервю в най-гледаното време по телевизия TF1 консервативният кандидат за президентския пост каза, че ако бъде отново избран за президент следващия май, той иска да организира два референдума незабавно, след като вземе властта. Призивите за повече директна демокрация са част от стратегията на Саркози да си осигури подкрепа от привържениците на дясното по-малко от два месеца преди първичните избори на консерваторите за определяне на кандидата за президент. Проучванията на общественото мнение показват, че бившият президент се бори за изравняване на позициите с водещия в надпреварата Ален Жупе, чийто главен съветник обвинява Саркози в опити за кражба на гласове от крайнодясната партия Национален фронт (НФ).

Първият референдум на Саркози ще зададе на французите въпроса дали искат да продължат със „събирането отново на семейството“ - политика, която позволява на имигрантите да довеждат във Франция най-близките членове на семейството си. Политиката, която се провежда от 1976 г., е дългогодишен кошмар за крайнодясната партия НФ и за други консервативни групи, които я обвиняват за драстични увеличения на имиграцията.

"Да продължаваме ли със семейството прегрупиране?", каза Саркози. "Това е основен въпрос. Демографската експлозия на Африка ... означава, че, от моя гледна точка, не можем да продължаваме да приемаме автоматично събирането отново на семейството за чужденци извън ЕС."

Второто предложение има връзка с тероризма. Саркози съветва да се проведе референдум дали държавата трябва да бъде в състояние да затваря лица, чиито имена са в списъка на издирваните за тероризъм., или „Досието S“, противоречиво предложение, което според критиците е равносилно на създаването на „френски Гуантанамо“.

„Бих попитал: Съгласни ли сте, че министърът на сигурността може да реши административно да задържи най-опасните хора от „Досиетата S““каза той, добавяйки, че съдията ще се намеси „след стореното“, за да прецени дали лицето трябва да остане в ареста или да бъде освободено.

„Като се има предвид колко лошо е положението, с даването на глас на хората се прави избор на демокрацията."

Призивът за множество референдуми открива Саркози за обвинения, че кампанията му бележи завой към твърдата десница, към популизма, възприемайки твърде много символи от Националния фронт на Марин льо Пен.

По-рано тази година бившият президент призова за референдум за нов договор за ЕС до края на 2016 г. за утвърждаване на идеята си за "Шенген II", който ограничава свободата на движение, след като оказваше натиск за отделен плебисцит за броя на местата в парламента.

През октомври Саркози каза, че ще натиска Великобритания за провеждане на втори референдум за членството си в Евросъюза.

„Референдум е това, което правите, когато не искате да ръководите“, каза в интервю по-рано тази година пред POLITICO Жан-Клод Копе, друг консервативен кандидат за президент.“Френският народ се стремят да бъдат управлявани, а не да бъдат непрекъснато питани как се чувстват.“

Преди първичните избори, които ще се проведат на 20 и 27 ноември, анкетите сочат, че Саркози продължава да изостава след Ален Жупе, който доминира надпреварата при консерваторите от месеци.

В допитване до общественото мнение на Harris Interactive, направено за френски телевизии и публикувано в четвъртък, 39% от гласоподавателите, които казват, че със сигурност ще гласуват на първичните избори, ще подкрепят Жюпе, срещу 35% за Саркози.

Според проучване на общественото мнение в четвъртък, дори и на ангажираните първични избирателите изместват своята подкрепа към Жупе, който досега е имал по-силна подкрепа сред умерените и центристките избиратели.

В навечерието на първия първичен дебат на 13 октомври – още едно първо нещо за консерваторите във Франция - водещите двама съперници в надпреварата си разменят нападки за техните съответни изборни стратегии, като всеки обвинява другия, че е той не е честен.

Докато говорителят на Жупе обвини Саркози, че се опитва да спечели първичния вот благодарение на подкрепата на избиратели от Националния фронт, бившият президент отвърна по време на среща в Страсбург, че съперниците му са се опитвали да манипулират първичния вот като доведат леви избиратели.

Може би нов референдум ще разреши въпросът за това дали на левите избиратели трябва да бъде позволено да участват.

#Никола Саркози