Обратно към пълната версия на статията »

Велчев: Сделката с дълга е изгодна за България

Велчев: Сделката с дълга е изгодна за България
Бившият финансов министър Милен Велчев не приема обвиненията, че сделката с дълга, направена по време на управлението на НДСВ, го е оскъпила. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият финансов министър Милен Велчев не приема обвиненията, че сделката с дълга, направена по време на управлението на НДСВ, го е оскъпила.

„България щеше да има по-големи плащания по дълга и то през 2011 и 2012 г, ако не бяхме направили замяната на брейди облигациите," заяви Велчев „Седмицата" на Дарик.

„Ако не бяхме заменили евро облигациите, едно голяма плащане по две от тези облигации щеше да настъпи през 2011-а година и през 2012-а. Сега обичайните оправдания са, че през 2013 г. ще плащаме много пари. Ние още повече щяхме да плащаме през 2011-а и 2012-а, ако не бяха заменени тези облигации. Други плащания щяха да се точат до 2024 година", добави Велчев.

Според него в момента страната ни трябва да вземе нов дълг, за да погаси плащанията по облигациите през 2013 г.

По думите му страната ни може да си позволи да вземе нов дълг до 1 млрд. евро, макар че плащането е на малко по-ниска стойност.

Той бе категоричен, че ако фискалният резерв не бе сведен до санитарния минимум, голяма част от плащанията е можело да се направят от резерва, а не чрез поемане на нов дълг.

„Това можеше да бъде избегнато, ако фискалният резерв все още беше на ниво 8 милиарда, но на този етап той е на ниво, от което не е хубаво да се харчи повече. Най-добре е да вземе заем приблизително в размера, в който е плащането през 2013 година – ако не се лъжа около 800 милиона евро," каза бившият финансов министър.

#финансов министър #бивш #дълг #сделка #облигации #фискалният резерв