Обратно към пълната версия на статията »

Земеделците "предизборно употребени," готови да протестират

Земеделците "предизборно употребени," готови да протестират
Хубавото, което се случва, е, че колегите от целия бранш са на мнение, че сме предизборно употребени," каза Петров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако в рамките на една седмица правителството не реагира адекватно на исканията на българските земеделци, не само „зърнопроизводителите, а на всички, които са подписали споразумението" ще излязата на протест.

„Ако през предстоящата седмица няма среща с отговорните фактори, протести ще има и те няма да бъдат само на зърнопроизводителите, а на всички, които са подписали споразумението. Трябва да има някакви устойчиви правила в държавата," каза за Агенция „Фокус" Васил Петров, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Водили сме разговори, доказвали сме позиции, доказвали сме необходимости и сме подписали споразумение. Всичките ни искания са там. Искаме този, който е поел ангажимента, да го изпълни", подчерта Петров.

„Хубавото, което се случва, е, че колегите от целия бранш са на мнение, че сме предизборно употребени. Събраха ни, за да си направят пиар, да подпишем едно споразумение. Те искаха тази финансова рамка да я има. Ако има промяна в обстоятелствата, тези, с които сме преговаряли, трябва да кажат – „Уважаеми колеги, настъпиха промени – елате да ги обсъдим." Това е нормалният начин на общуване, а не - размахване на пръст и „виждате ли вие там, ако не слушате, ще ви дърпаме ушите". И както казва един колега: „И преди Дянков, и след Дянков ще има земеделие, само че той ще остане в историята като един финансов министър, който е пречел на развитието на земеделието", каза Петров.

На въпрос - дали земеделските производители ще поискат оставката на финансовия министър, ако не бъдат изпълнени техните искания, Петров посочи, че на този етап без финансов министър не може да има бюджет.

„Не можем да поставим държавата в състояние да не може да си формира бюджета. В споразумението имаме подпис не само на финансовия министър, имаме подпис на министър-председателя. Министър-председателят трябва да прецени дали този финансов министър е полезен за неговото правителство, след като създава толкова много напрежение и се отказва от подписа си. За нас е потресаващо – държавен мъж, заклел се да бъде в служба на народа, изведнъж казва – а не мога да ви служа", обясни той.

#Васил Петров #заместник-председател #Националната асоциация на зърнопроизводителите #земеделци #зърнопроизводители #протести #Дянков #Симеон Дянков #бюджет #министър