Обратно към пълната версия на статията »

Братиславски братства и разделителни линии в ЕС

Братиславски братства и разделителни линии в ЕС
Източник: www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

 

Лидерите на страните от ЕС се срещат в петък без Великобритания в Братислава, за да очертаят Европа след Брекзит. Това е среща на върха, на която сигурността и съживяването на европейската отбрана трябва да доминира в дебатите.

Събрани в замък, кацнал на хълм с изглед към река Дунав, 27-те искат да очертаят "пътна карта" за стимулиране на отслабена Европа, но многократните призиви за стягане на редиците се изправят пред все така дълбоките различия.

ЕС "няма заплаха за своето съществуване" от Брекзит, заяви в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, преди да преди стартира серия от "конкретни" проекти в различни области (сигурност, отбрана, инвестиции, цифровия свят).

Но "би било фатална грешка да се смята, че отрицателният резултат от референдума във Великобритания е специфично британски проблем", предупреди от своя страна на председателят на Европейския съвет Доналд Туск в поканата си до 27-те за срещата на върха в Братислава.

Европейските граждани "искат да знаят дали политическите елити са в състояние да възстановят контрола над събитията и процесите, които ги изпреварват, дезориентират, а понякога ги и ужасяват", каза той, като посочи миграцията, тероризма, но също така и глобализацията.

Туск, след като се консултира с 27-те, за да подготви срещата, каза че си е направил ясен извод за посланието към Комисията: "Даването на нови правомощия на европейските институции не е желаната рецепта".

По време на срещата на върха в Словакия, "ние ще поставим началото на процес", настоя отговорен европейски служител, за да подчертае, че не трябва да се очаква твърде много от неформалната среща, необичайно организирана извън Брюксел.

По време на друга среща на върха, насрочена в Рим през март 2017 г., по повод 60 години от договора с който се поставя началото на изграждането на европейската конструкция, бяха взети важни решения.

Докато очакваха (срещата) 27-те вече започнаха да уточняват как те планират възобновяването на европейската отбрана, която повечето страни изглежда искат по свое желание.

Комисията предлага именно "съвместни военни ресурси", "общ главен щаб” и създаване "преди края на годината" на европейски фонд за стимулиране на научните изследвания и иновациите в отбранителната промишленост.

"Засега няма оперативен главен щаб, само една военен комитет на 28-те", казва френски дипломатически източник.

Париж и Берлин, двигатели на този проект, възнамеряват да представят в Братислава съвместна инициатива за задействане на операциите на ЕС за да се получи по-лесно европейско финансиране.

Напускането на Обединеното кралство, което винаги е било облагодетелствано в рамките на НАТО, предлага възможност да се напредне по този въпрос в контекста на заобиколена от кризи, войни и тероризъм Европа.

В областта на сигурността, укрепванета на защитата на външните граници на ЕС, отсега е обект на консенсус. Братислава ще отбележи "повратна точка" по този въпрос, каза Туск.

Но срещата на върха в Братислава едва ли ще изглежда като проява на единство. "Никога преди не бях виждал такава фрагментация и също толкова малко доближаване в нашия съюз", призна в сряда Юнкер пред евродепутатите.

Теми като работната сила (работещи в други страни) или разпределението на бежанците в ЕС от Италия и Гърция остават силно конфликтни.

Страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), които са сред най големите оспорващи европейските проекти за достъп на бежанците, смятат да дадат в Братислава собствената си визия за бъдещето на Съюза, те вярват, че той е твърде доминиран от големите държави.

Южните страни, като Гърция, Франция и Италия, които се срещнаха в Атина миналата седмица, подчертават други приоритети, като например споделяне на миграционния товар и разхлабване на фискалните ограничения.

Последния призив на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, изключи Унгария от ЕС заради нарушаване на неговите основни ценности и това е още една илюстрация на пукнатините в европейския блок.

"В Братислава няма да решим всичко с удар на вълшебна пръчица, но трябва да намерим основа, която да позволи да се постигне споразумение в следващите месеци", обобщи дипломатически източник. 

#ЕС #Брекзит #Доналд Туск