Обратно към пълната версия на статията »

Ангелов: Военните са най-пестеливи

Ангелов: Военните са най-пестеливи
Според Ангелов военното министерство е спестило най-много разходи в сравнение с други силови министерства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военното министерство е спестило най-много разходи в сравнение с други силови министерства.

„Почти наполовина беше намален бюджетът на МО през 2010 г. в сравнение с 2009 г.," каза в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик радио министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Средното ниво на отбранителните разходи в НАТО е 1,7% от БВП, а през следващата година ние ще имаме 1,2%," отбеляза министърът.

За пенсионирането на военнослужещи с 20 заплати, Ангелов каза, че всичко, което идва като компенсации, идва от тежестта на службата, която се изпълнява.

"Всеки военнослужещ е длъжен да бъде на 24 часа разположение. Има разлика между професора и войника, сержантът или войникът трябва да е на разположение 24 часа, трябва да е годен за служба през цялото време. Военнослужещият започва работа в армията от 22-23 годишен, когато излезе от армията, той трябва тепърва да се преквалифицира на една 55-годишна възраст. Затова тази сума, която му се дава - около 30 000 лева, е единственото, което може да го компенсира за несгодите, които изпитва семейството му по време на неговата служба," обясни Ангелов.

„Бихме искали това, което продадем като въоръжения и техника, да се върне в разходната част на бюджета. Това сме го предложили, ако стане, би било добре," посочи той.

Относно взривовете край Севлиево, Ангелов обясни, че фирмата, чиито складове се взривиха, принципно прави реорганизация на годни боеприпаси, но с изтекъл срок.

"Заменят се някои боеприпаси или някои други части от изстрела и гледат да го продадат. Това е търговска дейност, от която печели българската държава. Това не са български боеприпаси, макар че тази фирма би желала да работи и с български. Има и български фирми, които проявяват интерес, имаме фирми, които гледат кои боеприпаси могат да бъдат модернизирани и ние ги продаваме", посочи министърът.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #военни #разходи #бюджет #заплати #пенсиониране #боеприпаси #Севлиево