Обратно към пълната версия на статията »

"Росатом" очаква България да обяви сроковете за изплащане на 620 млн. евро дълг за АЕЦ "Белене"

"Росатом" очаква България да обяви сроковете за изплащане на 620 млн. евро дълг за АЕЦ "Белене"
Източник: financebg.com
A A+ A++ A

 

Руската страна очаква от България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга си за АЕЦ "Белене", който възлиза на 620 млн. евро. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом" след срещата на нейни представители с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

"Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се подчертава в съобщението.

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

От руска страна в срещата участваха представители на Държавна корпорация „Росатом” и на Групата компании ASE, а от българска страна - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Българския енергиен холдинг и неговата дъщерна фирма Националната електрическа компания.

Страните обсъдиха по-нататъшните стъпки в рамките на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, в съответствие с което българската компания НЕК трябва да компенсира на руския „Атомстройекспорт” щетите, нанесени от прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 620 милиона евро. Освен това, до пълното погасяване на цялата сума на щетите ежедневно се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

#България #АЕЦ "Белене" #Росатом #Арбитражния съд