Обратно към пълната версия на статията »

Генерал-майор Златко Златев подаде оставка. Ще прави експертизи в Авиоотряд 28

Генерал-майор Златко Златев подаде оставка. Ще прави експертизи в Авиоотряд 28
Източник: armymedia.bg
A A+ A++ A

 

Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев подаде днес, 9 септември, рапорт за освобождаване от военна служба поради придобиване право на пенсия. След освобождаване на заеманата от него длъжност той ще продължи да прилага високата си експертиза в Авиоотряд 28, съобщиха от МО, предаде БГНЕС.

Генерал-майор Златев постъпва в редиците на Българската армия през 1989 г., след дипломирането си като летец пилот за ВВС във ВНВВУ „Георги Бенковски“. През годините придобива специалности „Щабни ВВС-КОМ“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. В академичното си развитие той преминава редица курсове за повишаване на квалификацията си.

Във военната си кариера генерал-майор Златев заема различни командни и щабни длъжности във ВВС, като по-голямата част от опита си придобива в 24-та авиобаза Крумово. През 2000 г. участва в мисията на KFOR в Солун, Гърция. На длъжността заместник-командващ на СКС е назначен на 21.02.2015 г., когато е удостоен с висше военно звание „генерал-майор“ с указ на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България.

По време на дългогодишната си служба в Българската армия генерал-майор Златев е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили. Носител е на награден знак „Военни заслуги“ на президента на Република България, както и на почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен и на награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен.

Министърът на отбраната Николай Ненчев изказва благодарност на генерал-майор Златев за достойната служба и големия му принос за развитието на българските Въоръжени сили. Неговите способности, опит и постижения са високо ценени от политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, както и от работилите с него военнослужещи. 

#Златко Златев