Обратно към пълната версия на статията »

25 години независима Македония

25 години независима Македония
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Република Македония отбеляза 25 години от своята независимост с голям прием в центъра на София, на който присъства българският обществен, икономически и културен елит, пише БГНЕС.

Празникът беше открит с изпълнение на българския и македонския химни. Домакин на приема бе посланикът на Република България у нас Н.Пр. Мариян Гьорчев.

„Добре дошли драги приятели, ние в Посолството на Република Македония сме горди, че сте заедно с нас да отбележим големия ден за македонските граждани“, обърна се емоционално към гостите македонският посланик. „На 8 септември 1991 г. мнозинството македонски граждани гласуваха за свободна, независима и суверенна Република Македония. Днес тя е мултиетническа, мултикултурна и мултирелигиозно общество, което се стреми към европейска интеграция и членство в евроатлантическата система за сигурност“, каза той.

„Ние, македонците, никога няма да забравим, че България първа призна независимостта на Република Македония“, подчерта посланик Гьорчев и отбеляза, че българо-македонските отношения са отлични. Важно значение играят многобройните инициативи за сътрудничество между българските и македонски граждани, които общуват помежду си с доверие и уважение. „Сега е ред и на нашите правителства и парламенти да наградят тези отношения и първата крачка ще бъде да се подпише и ратифицира споразумението за сътрудничество и приятелство между двете страни“, завърши приветствието си македонският посланик.

Събитието събра водещи фигури от българския елит – политици, бизнесмени, общественици и културни дейци, както и представители на водещите медии, писатели, публицисти и историци. С присъствието си те засвидетелстваха желанието за добри двустранни отношения между нашите два съседни народа и за близки връзка във всички области.

Националният празник на Република Македония бе уважен и от чуждестранни посланици и военни аташета у нас, сред които на Белгия, Турция, Китай, Индия, Южна Корея, Хърватия, Украйна, Ватикана и много други.

На 8 септември 1991 година в Република Македония се проведе референдум, на който над 95% от гласувалите се обявиха за създаването на отделна държава. Преди това на 25 януари македонският парламент прие Декларация за независимост. Формално независимостта бе обявена на 18 септември 1991 година, когато парламентът прие Декларация за независимост на базата на резултатите от референдума. Новата Конституция на Република Македония бе приета на 17 ноември същата година.

Република Македония беше единствената, която се отдели от вече несъществуваща Югославия по мирен път. Федерацията на югодиктатора Тито се разпадна в огъня на кървави етнически конфликти заради сръбския хегемонизъм на Слободан Милошевич и желанието на Белград да наложи волята си на всички. Макар че Република Македония избягна войната, тя плати висока цена за желанието си да се развива като самостоятелна държава – изтеглящите се югославски войски успяха да отнесат със себе си всичко, което бе възможно да се вземе, оставяйки след себе си разруха.

България бе първата държава в света, която призна независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г. под конституционното й име. „Това беше правилният ход и правилната политика С един удар разсякохме възела на сложните двустранни отношения, с които беше белязана наша двустранна история през ХХ век. Натрупаните проблеми можеха да се решат с един замах. Това можеше да стане само с признаването на независимостта на Македония, без да се поставят никакви предварителни условия. Веднага след като направихме това, ние се обърнахме и към всички наши съседи да последват примера ни. Смятахме, че ако те направят това, Македония от възел на противоречия, можеше да се превърне в притегателен център”. Това заяви за БГНЕС по повод на 20-годишнината от македонската независимост /8.09.2011 г./ д-р Желю Желев /президент 1990-1997 г., починал на 30.01.2015г./, който беше инициаторът на този съдбовен политически акт.

София оказа безценна помощ при утвърждаването на младата държава, която страдаше от тежкото гръцко политическо и икономическо ембарго, поставящо под въпрос нейното съществуване. Българската дипломация и лично президентът Желю Желев изиграха важна роля за признаването на Македония от една от Великите сили и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Русия.

На 8 април 1993 година Общото събрание на ООН прие Македония като 181 пълноправен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната бе приета като Бивша югославска Република Македония. До днес Македония е призната с нейното конституционно име от 116 държави, включително и от три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай. Македония има дипломатически отношения със 160 държави по света. 

#независимост #прием #София