Обратно към пълната версия на статията »

Законът за досиетата - разширяват категориите на проверяваните лица

Законът за досиетата - разширяват категориите на проверяваните лица
Източник: frognews.bg
A A+ A++ A

 

Да се разширят категориите на проверявани лица, кандидатстващи за заемане на публични длъжности - да се включват проверки на районни кметове, заместник-кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели. За тези предложения в законопроект за промени в Закона за досиетата на първо четене на депутата от ГЕРБ Методи Андреев и депутати от РБ гласуваха днес народните представители, предаде БГНЕС.

Депутатите отхвърлиха други два законопроекта по същата проблематика. Първият на независимия депутат Велизар Енчев, в чийто законопроект се настоява за закриване на Комисията за досиетата и вторият - на депутати от БСП лява България, в който се предлага на мястото на комисията да се създаде Институт за национална памет, действащ на принципа на безпристрастност и политически неутралитет.

От БСП не искат отмяна на Закона за досиетата, а изваждането на жилото му, заяви в изказването си по време на обсъждането в НС народният представител от ГЕРБ Методи Андреев. Според него бившата ДС и службите не са защитавали националната сигурност. Андреев се обяви срещу мотивите на БСП за промени в Закона за досиетата и призова народните представители да бъдат безкомпромисни и да подкрепят неговия закон. Той изчете откъс от досието на агент "Радулов".

Веднага след Андреев от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Таско Ерменков обясни, че той е оперативен работник Радулов. "Това, което направи уважаемия преди мен говорещ, е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита", каза той. Според него се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите. 

#РБ #Велизар Енчев #БСП #Закона за досиетата