Обратно към пълната версия на статията »

Заради наводнения и суша добивите на зърно падат с 20%

Заради наводнения и суша добивите на зърно падат с 20%
Наводненията и сушата са намалили като цяло потенциала на засетите площи, констатират от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С около 20% по-ниски добиви очакват зърнопроизводителите през 2012 г. в сравнение с предходната година.

„Наводненията и сушата са намалили като цяло потенциала на засетите площи“, констатират от Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитирани от БТА.

Според председателя на организацията Ангел Вукодинов заради сушата през земеделската 2011-2012 г. основно е пострадала рапицата. Сериозни са пораженията върху ечемика, има поражения и върху пшеницата, чийто добив се очаква да бъде между 3 и 3,5 млн. тона.

„Основната причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла са липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и на буфери за преодоляване на климатичните и пазарните катаклизми“, обясни още Ангел Вукодинов.

Зърнопроизводителите очакват да работят на загуба през 2012 г. заради нерешените проблеми с намалението на ставката на акциза върху дизеловото гориво за земеделски нужди, финансовата рамка за сектора и данъчната политика, както и поради климатичните причини.

„Пшеницата е борсова стока и ако тя се търгува по 200 долара, производителите не могат да я продадат по-скъпо, което според асоциацията означава, че производството им ще бъде на загуба, а не че ще се повиши цената на хляба“, обясни зърнопроизводителят.

От думите му стана ясно, че Националната асоциация на зърнопроизводителите иска да продължи диалога с правителството, за да има ясни решения за новата стопанска година и на този етап не планират протести.

Според организацията, за да има успешно земеделие, трябва да се гарантира устойчивост на доходите, независимо от това дали е добра или лоша година, което е европейска практика.

Според асоциацията с приетото от Министерския съвет искане за дерогация, или частична отмяна на разпоредбите на системата за ДДС, зърнопроизводителите ще бъдат ощетени като равноправен търговски субект, ще се оскъпи себестойността на земеделската продукция и ще се подтикне голяма част от производителите да влязат в сивия сектор.

Желанието на правителството да гарантира постъпленията в бюджета според асоциацията не трябва да е за сметка на оборотните средства, които обслужват сектора.

#Национална асоциация на зърнопроизводителите #пшеница #рапица #зърнопроизводители #Ангел Вукодинов