Обратно към пълната версия на статията »

"Високоенергийна вода” получи министърът на околната среда

"Високоенергийна вода” получи министърът на околната среда
Източник: www.bgnes.com
A A+ A++ A

 

Проблемът с ВЕЦ-овете е може би един от най-големите екологични проблеми. Има построени почти 250 ВЕЦ-а в България, които преграждат много голямо количество реки, повечето от които са в НАТУРА и възпрепятстват миграцията на рибите, размножаването им, пресъхват речни корита, крайречна растителност. Ефектите са огромни. Това заяви Любомир Костадинов от WWF, предаде БГНЕС.

Група от около 30 еколози се бе събрала пред Министерството на околната среда и водите на протест заради многобройните нарушения. Протестиращите се срещнаха със зам.-министър Атанаска Николова, на която подариха “шише с високоенергийна вода” от с. Говедарци или както се пошегуваха еколозите “вода със съдържание”, от която който не е свикнал, може да пийне глътка преди да остане задълго в тоалетната.

Костадинов заяви, че проблемът с ВЕЦ-овете е констатиран още през 2010 г. от екологичната оценка от плановете за управление на речните басейни, които категорично казват, че трябва да се преустанови тази практика, защото общият ефект на тези ВЕЦ-ове върху реките у нас е необратим. Министерството много добре знае за това.

Всички документи го констатират и е крайно време да се предприемат конкретни и ясни мерки, но това не става, тъй като има очевидно много големи икономически интереси за строителството на подобни ВЕЦ-ове, защото електроенергията, която произвеждат се изкупува на преференциални цени, обясни Костадинов.

Този проблем показва невъзможността на институциите да работят. Един от инвеститорите в тези централи е Валентин Златев - един от най-силните и икономически мощни хора в тази държава, каза още той и допълни - очевидно Министерство на околната среда и водите и басейнова дирекция не могат да се справят.

В отговор на това зам.-министър Николова коментира, че не може да се направи почти нищо, защото тези централи се правят с инвестиционни планове, които се внасят по съответния ред в министерството и след това започва законовата процедура по издаването на разрешителни. Тя посочи, че е разпоредена съвместна проверка на всички басейнови дирекции заради издаваните разрешителни и по специално за централата до с. Говедарци и ще се проверява дали разрешителното е получено по законовия ред. Николова каза също, че е назначена проверка на всички малки централи. От 217 малки централи са проверени 138 и при 19 от тях са открити нарушения и са изготвени предписания.

Костадинов заяви, че има две европейски директиви - тази за хабитатите и рамковите директиви за водите. Според рамковата директива за водите всички води трябва до 2015 г. да имат добро екологично състояние - те нямат. На хартия можем да си пишем, че имат добро екологично състояние, само че когато няма вода в реката между водохващането и сградата на централата, няма никакво екологично състояние. Там няма живот и съответно тази директива сме я нарушили.

Другите директиви за хабитатите, регулират НАТУРА 2000. Те ясно казват, че трябва да се изследва комулативният ефект, че когато едно инвестиционно предложение, дори и да е пуснато назад във времето, има отрицателно влияние, то трябва да се прекратят разрешителните му. Всички ВЕЦ-ове имат 10-годишен срок на разрешителните си, част от тях вече изтичат и се подновяват, при положение, че е доказан негативния ефект от тях.

Това се прави от органите на МОСВ - Басейновите дирекции, които в нарушение на българските и европейските закони масово подновяват разрешителни за ВЕЦ. В момента се подновяват тези разрешителни, които са почти 600, които се подновяват и чакаме да бъдат реализирани, обясни Костадинов. Според него поне 200 ВЕЦ-а могат да бъдат реализирани всеки момент.

Според еколога единствената мярка в момента е да се наложи мораториум върху строителството и подновяването на разрешителни. Докато нямаме стратегическа оценка и необходимите нормативни документи и не видим административен капацитет, защото в Басейнова дирекция имат по един човек, който трябва да отговаря за региони от 2-3 области на страната. Това е очевидно недостатъчно, за да има контрол, а те са и икономически силни хора.

Освен това проблемът се оказва не само екологичен, но и социален, защото има места, където на хората се спира водата за напояване и за животните. Местните не могат да стигнат до реката заради тръбите на тези ВЕЦ-ове, обясни Костадинов.

Много трудно може да се докаже колко са реките, пресъхнали заради централите. От пресъхване и заблатяване са засегнати над 3% от главните реки по НАТУРА, което е много, тъй като за главна река се смята всичко, което прилича на река, а малките реки са всъщност поточета. Това означава, че в почти всички български реки имат поне по един ВЕЦ в тях.

Друг проблем заради, който протестираха еколозите е, че всички отходни води от хотелите на Мальовица се изливат в река Мальовишка, което е констатирано от МОСВ. Сега, когато искат да се прокара водата в тръба, като водата се изсипва директно под водохващането, проблемът, според Костадинов, само ще се задълбочи, защото тръбата на ВЕЦ-а не пречиства водата, а само я транспортира отгоре долу и софиянци ще пият още по-мръсна вода. 

#ВЕЦ #България #НАТУРА #Любомир Костадинов #WWF #Министерството на околната среда и водите #Атанаска Николова #Говедарци #Валентин Златев #НАТУРА 2000 #МОСВ