Обратно към пълната версия на статията »

Върху „Под игото” от Вазов „се мъчат“ зрелостниците

Върху „Под игото” от Вазов „се мъчат“ зрелостниците
Окончателната формулировка на темата ще бъде обявена след 12.00 часа на сайта на образователното министерство. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Върху „Под игото“ от Иван Вазов пишат на 21 май дванайсетокласниците на матурата по български език и литература.

Това стана ясно в 09.00 часа, когато бяха обявени произведението и изтегленият автор на матурата в сградата на Министерството на образованието, предаде Дарик.

Вариантът на държавния зрелостен изпит беше изтеглен в 4:15 ч. сутринта в понеделник.

Окончателната формулировка на темата ще бъде обявена след 12.00 часа същия ден на сайта на министерството.

На 21 май се провежда и приемният изпит за след седми клас. Заместник-министър Милена Дамянова изтегли вариант номер 2 за седмокласниците в присъствието и на просветния министър Сергей Игнатов.

За първи път тази година на един и същи ден се провеждат матурата и приемният изпит за след седми клас по български език и литература. Изпитът на зрелостниците започна в 08.00 часа, а на седмокласниците в 10.00 часа.

Точно в 09.00 часа беше изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване на седмокласниците.

12 милиона комбинации има за въпросите в матурата, а три са вариантите за приемния изпит на по-малките ученици. Очакваше се около 65 000 зрелостници да се явят на матурата тази сутрин.

Около 60 000 пък са учениците, които се явяват на националното външно оценяване. Техният изпит е с продължителност 60 минути, а за допълнителен модул времето е 90 минути. Те се явяват на изпити в училищата, в които учат.

При зрелостниците не е така, те са разпределени на случаен принцип. Времето за матурата е четири астрономически часа.

Министърът на образованието Сергей Игнатов призова зрелостниците да не се опитват да преписват, а да покажат това, което знаят.

„Не съм убеден, че е необходимо да се прилага такава голяма изобретателност и да се влагат средства в купуване на съвременна техника. По-лесно е учениците да се явят на матурата с радостно чувство. Помолени са да не влизат и да не използват тази техника, а всяко използване на техниката в нарушение ще бъде третирано като анулиране на изпит. Не съм убеден, че единственото, за което мисли цяла млада България, е как да измами системата“, коментира Игнатов.

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10 часа – външното оценяване по математика в 7 клас.

#матура #България #Национално външно оценяване #Министерство на образованието #министър на образованието #Сергей Игнатов #заместник-министър на образованието #Милена Дамянова #български език и литература #матури #Иван Вазов #Под игото