Обратно към пълната версия на статията »

Седмокласници и абитуриенти на изпит в един ден

Седмокласници и абитуриенти на изпит в един ден
Матурата, освен че е напрежение за децата, е и празник, защото след този изпит животът продължава вече с инструмента, който са получили, каза оптимистично образователният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започна успоредно с Националното външно оценяване по същия предмет след седми клас.

На матурата се явяват 65 000 дванайсетокласници, а т.нар. малка матура ще държат 58 000 седмокласници, предаде БНР.

Матурата по български език и литература е с продължителност 4 часа. Зрелостниците решават от 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки.

Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани рано тази сутрин, като има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, казват от Министерството на образованието.

41-ва задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба. Тя бе изтглена измежду 30 теми.

Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка. Резултатите от матурата ще станат ясни до 16 юни.

Изпитът на седмокласниците започва в 10:00 часа. Той е разделен на два модула. Този за Националното външно оценяване съдържа 25 точки, носи максимално 65 точки и е с продължителност 1 час.

Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най-много 35 точки и продължава час и половина.

Седмокласниците трябва да пишат със синя химикалка. Изпитните материали и паролата за отварянето им ще бъдат изпратени до училищата по електронен път.

Взети са всички мерки за нормалното протичане на матурите, увери министърът на образованието Сергей Игнатов.

По думите му, провеждането на матурите е „проиграно“ многократно, включително с хронометър, за да се избегнат всякакви забавяния.

Проверена е цялата система за електронна връзка, за да има интернет, докато бъдат получени въпросите и тестовете.

Сергей Игнатов е категоричен, че ако има нарушения, ще има и санкции, като с наистина сериозните ще се заемат правоохранителните органи.

„Призовавам за едно спокойствие. Матурата, освен че е напрежение за децата, е и празник, защото след този изпит животът продължава вече с инструмента, който са получили - тази диплома, която им дава възможност да реализират мечтите си. Много от тях ги чакат университетите, други ще тръгнат по професионалното поприще, така че – на добър час“, пожела министърът на образованието преди началото на матурите.

#зрелостен изпит #матура #Национално външно оценяване #Сергей Игнатов #Министерство на образованието #младежта и науката #изпит