Обратно към пълната версия на статията »

93 000 престъпници излизат от затворите в Турция, но без амнистия

93 000 престъпници излизат от затворите в Турция, но без амнистия
A A+ A++ A

 

Свобода или по-лек режим на лишаване от свобода, но не и амнистия за затворниците – това е решението на парламента в Турция, предизвикано от огромния брой на задържаните заради връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава БГНЕС.

Това заяви пред проправителствената телевизия A Haber TV министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Оповестената вчера цифра на подлежащите на преждевременно освобождаване обаче от 38 000 души днес вече достигна 93 000 – толкова поне засега са необходимите места зад решетките. В.“Джумхуриет“ съобщи, че преди това безпрецедентно решение празни са били само 565 места във всички затвори в страната. „Амнистията не стои в дневния ред на кабинета и не предстои такъв акт, никой не трябва да се надява. Преди законът позволяваше излизане от затвора 1 г. предсрочно, сега увеличихме това на 2 г. и то касае извършилите престъпления до 1 юли т.г.“, подчерта Боздаг. Той допълни, че законовата поправка не се отнася до онези, които след 1 юли извършват тежки провинения - убийства, нанасяне на тежки телесни повреди при нападение и побой, изнасилвания, притежаване и търговия с наркотици, терористични актове спрямо силите за сигурност, противоконституционни деяния, нарушаване на тайната и неприкосновеността на личния живот. „В затворите има 214 000 души, които излежават присъди или са в очакване на съдебен процес.

Първият етап на освобождаването включва 38 000 от тях, но те отиват на пробация, подобна практика има в Америка и в много други демократични правови държави. От 2005 г. до момента от този шанс се възползваха 2 млн. души“, уточни правосъдният министър. Той посочи, че пуснатите на свобода са задължени в срок от 3 дни да се явят в полицейските дирекции по места, където ще им бъде изготвен анализ на риска и ще бъдат насочени към образователните и социалните програми. Оценените като рискови ще получат електронни гривни за проследяване и ако някой по време на пробацията извърши престъпление, веднага ще бъде връщан в затвора при тежък режим. Медиите акцентират на факта, че поправката в закона дава шанс и на „кръстника“ на мафията Алаатин Чакъджъ да излезе безпроблемно на свобода. В.“Хюрриет“ съобщава, че на пробация за 2 г. отиват извършители на квалифицирани кражби и грабежи, наркопласьори и разпространители на стимуланти, а в затвор от открит тип за 3 г. – осъдени за сексуално насилие, сексуална злоупотреба с деца, предумишлено убийство на съпруг или съпруга, умишлени изтезания у дома. Арестите в цялата страна продължават ударно и днес, мишена са мениджъри и акционери в големите холдинги.

Само в Истанбул задържани под стража са 187 лидери в бизнеса, съдът постанови конфискация на цялото им имущество. Тази сутрин в 18 от градовете полицията е посетила 204 адреса, арестуваните са обвинени в участие в терористична групировка. В днешния си коментар по повод безпрецедентната мярка спрямо престъпниците във в. „Хюрриет“ журналистът Ертугрул Йозкьок иронизира властите така: „Не били останали места в затворите. Сега ще пуснем на свобода крадците и зловещите престъпници, за да отворим място на безсрамните превратаджии. Хайде едните да си отиват у дома и да започват обирите, за да дойдат другите. За да накажем превратаджиите, награждаваме крадците. От нощта на 15 юли и правителството, и народът сме изправени пред ужасен избор и съм убеден, че онези, които приеха законовата поправка, никак не са щастливи. Молете се да няма нов преврат, тогава със сигурност и убийците ще бъдат на вашата улица, във вашата къща“. Журналистът представя и случай от 2 дни преди опита за преврат – в 20 университета в страната тогава са проведени избори за ректори, но стотици са вече задържани под стража. Впечатляващо е преминала процедурата в университета Боазичи – професор Гюляй Барбаросоглу е получила 348 гласа „за“ от общо гласувалите 403 души, а само 47 гласа е подкрепата за другия кандидат. Очаквам с нетърпение да видя кого ще назначат сега на този пост, пише авторът и цитира стих от „Нова тухла в стената“ на Пинк Флойд. Ние израснахме с посланията на тази група и отказваме да бъдем просто една тухла в стената, Пинк Флойд бяха прави в бунта си, защото безрезервната преданост е нещо крайно лошо, заключава той. Емре Конгар, автор в опозиционния в.“Джумхуриет“ под заглавие „Властта злоупотребява с 15 юли“ пише: „Всеки миг и навсякъде ни промиват мозъците заради метежа. Целта е да се запуши устата на опозицията, да се ликвидира другомислието. Противниците на авторитаризма, защитаващи демокрацията, веднага биват обвинявани в участие в преврата, както и привържениците на светското образование. Участниците в мирните протести за парка Гези и в другите демонстрации в защита на демокрацията и мира също бяха оклеветени като метежници. Всеки акт на насилие, опит за преврат или подкрепа за тях служи на фашизма. И всеки път фашизмът тръби, че защитава демокрацията“.

#амнистия #Турция #затвори #престъпници