Обратно към пълната версия на статията »

ЕС назначи българина Юрий Щерк за посланик в Узбекистан

ЕС назначи българина Юрий Щерк за посланик в Узбекистан
Юрий Щерк е бил постоянен представител в Съвета на Европа, Страсбург, и в момента е посланик на България в Държавата Израел. Снимка: Агенция „Фокус“
A A+ A++ A

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън назначи посланик Юрий Щерк за ръководител на делегацията на ЕС в Узбекистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

„Удовлетворени сме от решението на г-жа Катрин Аштън да назначи посланик Юрий Щерк на този пост, който е ключов за европейската политика в региона на Централна Азия“, заяви външният министър Николай Младенов по този повод.

„Това е вторият български дипломат, който ще ръководи делегация на ЕС след г-н Филип Димитров, ръководител на мисията на ЕС в Тбилиси“, добави министърът.

Посланик Юрий Щерк е завършил МГИМО в Москва, специализант е по програмата за дипломатическо обучение към университета „Станфорд“, Калифорния, САЩ. Има докторска степен по политически науки с профил „Европейска интеграция“ в Института за политически науки към Университета „Робер Шуман“, Страсбург, Франция.

Последователно е заемал длъжността референт, началник на отдел „Международно публично право“, директор на дирекция „НАТО“ и генерален директор по политическите въпроси и въпросите на сигурността в МвнР.

Юрий Щерк е бил постоянен представител в Съвета на Европа, Страсбург, и в момента е посланик на България в Държавата Израел.

#Юрий Щерк #върховен представител на ЕС по външната политика #Катрин Аштън #ЕС #Узбекистан #Министерство на външните работи #МВнР #Николай Младенов #министър на външните работи #Филип Димитров #Тбилиси #Москва #Станфорд #Калифорния #САЩ #Страсбург #Франция #НАТО #Съвета на Европа #България #Израел