Обратно към пълната версия на статията »

Почина Мишел Ришар - "гигантът" на френската кухня

Почина Мишел Ришар - "гигантът" на френската кухня
A A+ A++ A

Роденият във Франция готвач Мишел Ришар почина в събота във Вашингтон, столицата на САЩ. Именно в САЩ Ришар изигра своята роля на пионер на кулинарната сцена със смесването на аромати и вкусове от американската и френската кухня. Успехът му бе реализиран в няколко ресторанта, пишат американските медии, цитирани от АФП.

Роденият през 1948 г. в Бретан Ришар почина в събота сутринта на 68 години след прекаран инсулт. Той започва кариерата си като майстор сладкар във Франция. През 1970 година емигрира в САЩ и отваря първата си пекарна в Лос Анджелис през 1977. Според пресата Ришар е смятан за "гигант" на френската кухня във Вашингтон с първите магазини, открити през 80-те и началото на 90-те години на XX век.

Той е носител на престижни награди от американската кулинарна сцена, включително "най-добрият готвач в Съединените щати". На сайта на последното си шикозно заведение във Вашингтон, "Център Мишел Ришар”, готвачът е цитиран "Това е моето американско бистро с френски акцент".

За „Вашингтон пост” Ришар е допринесъл Вашингтон да стане „столицата” на ресторантьорството и фактът, че успява да "смеси френската кухня с американската простота го прави един от най-влиятелните майстори на ястия в страната”. Като знак за това, че американската столица също се е превърнала в "кулинарна столица", АФП посочва обявеното през май решение на френския световен гигант „Мишлен” (Michelin), през октомври да пусне издание на свръхизвестния си гид за най-добрите ресторанти. /БГНЕС


#готвач