Обратно към пълната версия на статията »

Катар депозира 200 млн. д. за инвестиции в България

Катар депозира 200 млн. д. за инвестиции в България
Накрая Борисов се пошегува, че премиерът на Катар е като Симеон Дянков – "не дава пари за нищо и затова са богати". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Катар подписаха осем споразумения за сътрудничество в първия ден от посещението на премиера и външен министър на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани в България.

Това са Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на здравеопазването, Спогодба за културно сътрудничество, Меморандум за разбирателство между катарската компания "Хасад Фууд" и българската "Градус 1" ООД в областта на птицевъдството, Меморандум за разбирателство в областта на инвестициите в недвижимите имоти между Българската агенция за инвестиции и катарската компания "Катари Диар", Меморандум за разбирателство между българското правителство и катарската минна компания "Катар майнинг", Меморандум за разбирателство в областта на лечебния туризъм между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и компанията "Катара хоспиталити" и Рамково споразумение за инвестиции между Република България и Държавата Катар, предаде БГНЕС.

Освен това на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов шейх ал-Тани съобщи, че катарската държава е направила депозит от 200 милиона долара в Българската народна банка като доказателство за сериозните си намерения.

От своя страна българският премиер изтъкна, че кризата в Европа все още не е отминала и всички страни се борят да привличат инвестиции.

"Затова ние гледаме към Катар като една от най-богатите държави," каза Борисов. Той допълни, че някои от българските фирми вече са започнали реално да изнасят.

"В овцевъдството колкото агнета бъдат произведени, всички ще бъдат купени. Това е гарантиран пазар. Българската месо, мляко, сирене са с изключително добро реноме," подчерта премиерът.

Той обаче посочи, че преди сме произвеждали по 8 милиона агнета на година, а сега – по 800 000, което е десет пъти по-малко.

"Целият арабски свят познава българското агнешко, телешко, пилешко, така че на фирмите в тази област сме осигурили максимален излаз на големи пазари. Да не се оплакват, ако не се възползват от това," заяви Борисов.

Направено е предложение за създаване на смесено предприятие в областта на пчеларството и за започване на производство на мед в големи количества. Има предложения и за съвместни предприятия в овцевъдството, в пасищното животновъдство.

"Хубаво е да имаш петрол, газ, но когато няма какво да се яде, те не са нужни. А България има изключителни ресурси да произвеждаме заедно във всяка една от тези сфери," каза Борисов.

Той разкри още, че фирмите, които строят в метрото, имат възможност да строят в Катар.

"Наши и техни специалисти ще посетят през тази седмица съответно Катар и България, тъй като са впечатлени от начина, цената и качеството на изграждане на българското метро," посочи премиерът.

Той изрази надежда, че летище Балчик ще се хареса, "защото е важно да имаме още едно летище в Северното Черноморие".

„Има идея кетъринга и обслужването на авиокомпания „Катар Еъруейз" да се прави от български фирми," добави Борисов.

Той помолил катарската страна да отпусне 350 000 евро за световен турнир на женския тенис, на който „Катар Еъруейз" да стане основен спонсор.

"Премиерът каза, че не му се занимава много със спорт, но за тениса ще даде, така че мисля, че и в тази сфера се разбрахме," допълни Борисов.

Той каза още, че се опитва да убеди премиера на Катар да вложи повече инвестиции в една българска болница или катарската страна да купи една болница, която да направи еталон и в която да се лекуват хора от целия арабски свят, не само от Катар.

Премиерът видя в дъжда добра поличба за успех на българо-катарското сътрудничество.

"В арабския свят, когато вали дъжд, хората се радват, така че да приемем дъжда като знак, че ще ни върви по вода," каза с усмивка той.

Накрая Борисов се пошегува, че премиерът на Катар е като Симеон Дянков – "не дава пари за нищо и затова са богати".

#шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани #премиер на Катар #Катар #Бойко Борисов #премиер на България #депозит