Обратно към пълната версия на статията »

Ще се поднови ли "Турски поток"?

Ще се поднови ли "Турски поток"?
БГНЕС
A A+ A++ A

“Турски поток – големият енергиен проект, който бе спрян след инцидента със сваления Су-24 миналата година, се очаква да бъде подновен в резултат на предстоящите преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург.

Това заяви професор Гюркан Камбуроглу пред „Спутник“.

Анализаторът, който оглавява Международната асоциация за енергийна икономика твърдеше, че всеки, включително Турция, Русия и Европа ще има полза от инициативата, обявена през 2014 г., но замразена година по-късно. „Турски поток“ е много важен за Европа. Макар Германия и Русия да постигнаха споразумение за “Северен поток 2”, някои членове на Европейския съюз са категорично против проекта ", каза той, като добави, че Европейската комисия няма да го подкрепи в момента.

Това не е проблем, когато става въпрос за проекта на "Турски поток". Двустранната инициатива "не трябва да бъде одобрена от ЕС, тъй като Турция не е член на блока", обясни той.

В същото време европейците се нуждаят от руския газ и тръбопровода „Турски поток“, отбелязва анализаторът. Двустранният проект придоби особено значение, откакто Москва обмисля намаляване на количеството на доставяния в Европа газ през Украйна, която счита за ненадежден енергиен партньор.

Много зависи от стратегическото решение, което „Газпром“ ще вземе, но мисля, че главната цел на руското ръководство е да ограничи до минимум износа на газ през Украйна, каза експертът по енергийна сигурност Хасан Селим Озертем.

Русия иска „да създаде инфраструктура, която ще доставя приблизително 15-16 млрд. куб. м. газ директно през Турция“, заобикаляйки транзитиращите страни, добави той.

Междувременно САЩ започнаха да изнасят втечнен природен газ за Европа. Две доставки вече са осъществени. Първата бе през април, а втората – бе завършена миналия месец.

Този процес, според Кумбароглу ще се активизира, но при всички положения съществува индиректна конкуренция между руските и американските износители на газ за европейския енергиен пазар.

Анализаторът каза също, че “Турски поток” няма да се конкурира с проекта ТАНАП. Газопроводът ТАНАП, който ще идва от Азербайджан през Грузия и Турция към Европа, се очаква да бъде завършен през 2018 г. Двата проекта ще се допълват, каза Кумбароглу. Той спомена, че рисковете по отношение на сигурността, свързани с „Турски поток“, са минимални. „Тръбата ще преминава през Черно море до турска територия и след това ще стига до гръцката граница. Тръбата ще преминава през най-сигурните райони в Турция. Тръбопроводите, които минават през Иран или Ирак, например, са значително по-изложени на рискове заради нестабилността в региона. „По отношение на „Турски поток“ за това не може и да става въпрос, счита анализаторът.

Президентът Владимир Путин обяви проекта за „Турски поток“ в края на 2014 г., но преговорите бяха спрени след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач, който извършвал мисия срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Отношенията между двете страни се нормализираха по-рано тази година, което накара властите на двете страни да изразят надежда, че проектът ще бъде завършен. „Турски поток“ е планиран да бъде с годишен капацитет от 32 млрд. куб. м. газ. Около 14 млрд. куб. м. газ ще бъдат предназначени за Турция, а останалото количество ще захранва хъб на турско-гръцката граница и ще е предназначено за европейските потребители.

 

Източник: БГНЕС

#енергия #проект