Обратно към пълната версия на статията »

Дипломат на КНДР внасял контрабандно цигари в Бангладеш

Дипломат на КНДР внасял контрабандно цигари в Бангладеш
A A+ A++ A

Дипломат на Северна Корея бе заловен да внася контрабандно в контейнер над 1 милион къса цигари, както и електронни цигари, наложи се да бъде принуден да напусне страната.

Изгоненият е първият секретар на дипломатическата мисия на КНДР Хан Сон Ик.

В. „Дака трибюн” съобщи, че служители на митническата служба са иззели миналия месец цигари на стойност 500 000 долара, когато дипломатът се опитал да прехвърли недекларирания товар на бангладешка територия, маскиран като хранителни продукти.

„Поискахме от Северна Корея да бъде отзован за нарушаване на дипломатическите норми”, заяви външният министър на Бангладеш Шахидул Хак.

Според високопоставен митнически служител контрабандната стока е била предназначена за черния пазар.

Дипломатът е декларирал, че внася храни и безалкохолни напитки. Но в контейнера са открити 1,6 милиона скъпи цигари, изтъкна Мойнул Хан – ръководител разузнавателното звено на митницата в Бангладеш. По пазарни цени стоката е на стойност 35 милиона така (430 000 долара). Подозираме, че цигарите са щели да бъдат продадени на местни контрабандисти”, допълва Хан.

Миналата година друг дипломат на КНДР беше принуден да се извини, след като го хванаха на летището в Дака да внася почти 27 килограма злато на стойност 1,7 милиона долара.

През 2012 година митническите власти наложиха глоба от 2,5 милиона така след като заловиха нелегално внасяно вино от севернокорейски представител.

Миналата година севернокорейски ресторант в Дака беше затворен след като властите разбраха, че той продава вино и медикаменти като виагра, без да има разрешение за това.

#контрабанда #дипломат