Обратно към пълната версия на статията »

Венецуелската опозиция получи "зелена светлина" от избирателните власти

Венецуелската опозиция получи "зелена светлина" от избирателните власти
A A+ A++ A

Дясната опозиция във Венецуела започна нов етап в битката си за референдум за отстраняването на президента на страната Николас Мадуро след като получи зелена светлина от Националната избирателна комисия.

Античавистите (по името на покойния президент Уго Чавес – ментор на Мадуро) се стремят с всички средства да предизвикат свалянето от власт на държавния глава, когото обвиняват, че със социалистическите си похвати е довел страната до глад и хаос.

Венецуела, която разполага с най-големите петролни залежи в света и се издържа главно от продажбата им, пострада тежко от спада в цените на суровината.

Събрани в дясноцентристката коалиция Кръгла маса на демократичното обединение, която има мнозинство в парламента, противниците на Мадуро настояват до края на годината да се проведе всенародно допитване, с което президентът да бъде отстранен.

Лидерът на социалистите, наследник на Уго Чавес, беше избран през 2013 година с мандат до 2019-та.

И за опозицията, и за правителството, датата на референдума е от решаващо значение. Ако той се състои преди 10 януари 2017 година, ще се открие процедура за провеждане на нови избори. Но ако консултациите се проточат след тази дата, дори да се гласува за отстраняването на Мадуро, той ще бъде заменен от доверения си вицепрезидент.

На 10 януари започва четвъртата година от мандата на починалия през 2013 година експрезидент Уго Чавес, който Мадуро е на път да довърши.

След като събраха над 2 милиона подписи в подкрепа на референдума, но Централната избирателна комисия уважи само 1,3 милиона от тях, поне 200 000 души трябваше да потвърдят подкрепата си с пръстов отпечатък до края на юни. Точно по този пункт даде одобрението си в понеделник вечерта избирателната комисия. След едномесечна работа тя одобри 399 412 подписа – два пъти повече от необходимия минимум.

Преди да се пристъпи към следващия етап – събиране на 4 милиона подписа в подкрепа (равни на 20% от електората), трябва да бъдат изпълнени редица процедурни изисквания. Опозицията получи днес документ от избирателната комисия, че първият етап е изпълнен.

Сега властите трябва да определят датите на следващата фаза. Опозицията иска те да са в края на август, а комисията има 15 дни да се произнесе.

„Има предостатъчно време за провеждането на референдума през тази година”, каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Окарис.

Друг от лидерите на опозицията – Енрике Каприлес, обяви мобилизация в цялата страна за днес и утре, „в полза на 20%-те процента”.

За да бъде отстранен Мадуро, за това трябва да гласуват повече венецуелци, отколкото са се явили пред урните на президентските избори през 2013 година. Тогава гласуваха 7,5 милиона души.

Според проучване на института Венебарометро, 64% от венецуелците (около 12 милиона) искат Мадуро да бъде свален. /БГНЕС

#Венецуела