Обратно към пълната версия на статията »

До края на юли собствениците на ниви трябва да обявят как ще ги стопанисват

A A+ A++ A

На 31-ви юли изтича срокът, в който собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично, или планират отдаването им под аренда. Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване. Тази разпоредба на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи напомни в интервю за БНР експертът в Министерството на земеделието Лилия Стоянова.

Т.нар. "бели петна" при земеделските земи – площите, чийто собственик не се знае или не се е заявил през последните една две-години, възлизат на около 1 милион декара, сочат данните на ведомството.

"Всяка година със землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя. Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът. Това ползване е възмездно и ползвателят в чиито масиви попадат "белите петна", дължи заплащане", обясни Стоянова.

Собственикът получава парите си от Областната дирекция по земеделие по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години. Това разкрива и един друг феномен - т.нар. липсващи собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът и предупреди и за риска от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31-ви юли. "Тогава имотът отново влиза в информационния масив като "бяло петно" – т.е. човекът с договора, който си плаща за ползването на този имот, не може да се възползва от това и да го обработва през текущата стопанска година", уточни Стоянова.

Общинските служби "Земеделие" изготвят предварителни регистри, които се обявяват до 5-и август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15-и август могат да се правят корекции в регистъра.

Стоянова призова собствениците до 31-ви юли или да подадат декларация за лично обработване на земята, или да сключат договорите си с ползвателите, за да се предотвратят бъдещи грешки и недоразумения.

#собственици #земеделски земи #аренда #министерство на земеделието #държава #закон за собствеността