Обратно към пълната версия на статията »

Стотици са изчезнали след репресиите в Египет, съобщава "Амнести интернешънъл"

Стотици са изчезнали след репресиите в Египет, съобщава "Амнести интернешънъл"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Службите за сигурност в Египет са подложили на брутални репресии недоволните от режима, вследствие на което през изминалата година са изчезнали стотици хора, съобщава в нов доклад правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Студенти, политически активисти и протестиращи - някои едва 14-годишни, са изчезнали без следа, цитира публикацията Би Би Си.

За много от тях се твърди, че са били задържани в продължение на месеци, често със завързани очи и с белезници, отбелязват правозащитниците.

Правителството в Кайро отрича използването на изтезания. Според министъра на вътрешните работи Магди Абдел Гафар службите за сигурност работят в рамките на закона.

По данни на "Амнести интернешънъл" обаче над 1000 души са били убити, а 40 хиляди са минали през затворите, откакто през юли 2013 г. бившият главнокомандващ армията Абдел Фатах ас Сиси отстрани Мохамед Морси, първият демократично избран държавен глава на Египет.

Директорът на "Амнести" за Близкия изток и Северна Африка Филип Лутър определя изчезването на хора след насилствено отвеждане в "ключов инструмент на държавната политика" при управлението на Сиси и Гафар.

Средно три до четири души дневно са били отвеждани, след като тежко въоръжени бойци от Агенцията за национална сигурност са щурмували домовете им, твърдят правозащитниците, като се позовават на местни неправителствени организации.

Един от цитираните случаи е с 14-годишния Мазен Мохамед Абдала, който бил взет от дома му в квартала "Насър сити" на Кайро на 30 септември и обвинен, че е член на забранената организация "Мюсюлмански братя" и че е участвал в неразрешени протести.

Мазен е разказал по-късно, че разпитващите многократно го изнасилвали с дървена пръчка, за да го принудят да "запомни" фалшиво признание, прилагали електрошокове до гениталиите му и до други части на тялото, заплашвали да арестуват родителите му.

Момчето е оттеглило признанията си при повторен разпит от прокурор, но все още е обвинено и е освободено от ареста на 31 януари само до насрочването на процес.

Друг пример, изтъкнат от "Амнести", е с 28-годишния докторант в Кеймбридж Джулио Реджени, който бе намерен мъртъв в покрайнините на Кайро през февруари, като по тялото му имаше следи от изтезания.

 

#Египет #насилие #безследно изчезнали #Амнести интернешънъл #служби за сигурност #активисти #студенти