Обратно към пълната версия на статията »

Местан отвръща на удара: Нашата партия вече е факт, отказ на формалната регистрация е победа на ретроградните сили в България!

Местан отвръща на удара: Нашата партия вече е факт, отказ на формалната регистрация е победа на ретроградните сили в България!
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на СГС е лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни. Това се посочва в позиция на ДОСТ във врузка с отказа на Софийски градски съд да регистрира "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" като политическа партия. Това се сочи в позицията на ДОСТ по повод решението на СГС, който отказа да регистрира партията на Лютви Местан.

От партията обявяват, че още в понеделник ще обжалват това решение пред ВКС.

Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на РБългария, но и със Закона за политическите партии. Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура, подчертават от ДОСТ.

От партията припомнят, че на откритото заседание, проведено на 27.06.2016 г., прокурорът заяви, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание призова съда да регистрира партията. "Припомняме също така, че ние поискахме отзоваването на съдията от СГС, определен да гледа фирменото дело за регистрацията на ДОСТ, именно защото с разпорежданията си за тълкуване на определени думи и изрази с пределно ясно значение тя породи у нас основателни съмнения в своята обективност и безпристрастност. Мотивите, с които отказва регистрация на партия ДОСТ, вече превръщат тези съмнения в убеденост, че съдията е пристрастна и необективна", е посочено в позицията.

От ДОСТ отбелязват, че към вече известните мотиви от разпорежданията на съдията тя е добавила нови два "абсолютно несъстоятелни мотива". "Първият – абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на „Български тълковен речник“. Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турския тълковен речник, а на българския тълковен речник. В лексикалната система на българския книжовен език има много думи от чужд произход, като демокрация, парламент, институция, политика, министър и прочие", посочват от партията на Местан.

"Така например наименованието – абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума. Думата `герб` в българския език идва от немската дума `erbe` (наследство). Това двоен стандарт ли е при регистрацията на политически партии в България?!...", се подчертава в становището.

Вторият мотив, по мнението на политиците от ДОСТ, е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. "Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Подчертаваме обаче, че не членският състав, а политическите цели определят дадена партия като етническа или неетническа. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия. По логиката на съдията обаче и другите български партии би следвало да бъдат определени като етнически, респективно забранени, защото в тях преобладаващата им членска маса така или иначе е от един етнос", подчертават от ДОСТ, вероятно визирайки партия ДПС, от която се отцепиха.
Нашата партия вече е факт. Очакваме и формалната регистрация да бъде факт, защото обратното ще означава само едно – нарушено конституционно право на политическо сдружаване и победа на ретроградните сили в България, заключава позицията на партия ДОСТ.

#ДОСТ #СГС