Обратно към пълната версия на статията »

Европарламентът се готви да разреши на ЕК да налага временно визов режим при висока миграция

Европарламентът се готви да разреши на ЕК да налага временно визов режим при висока миграция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При "внезапно" увеличение на нивото на нелегална миграция, Европейската комисия ще може да решава самостоятелно дали да не наложи временна забрана за издаване на визи на гражданите на трета държава, извън Европейския съюз, но без Англия и Ейре.

Това ще става в общия случай след сигнал на страна-членка на ЕС, одобри днес (7 юли) Комисията по гражданските въпроси на Европейския парламент. Тепърва решението трябва да мине през пленарна зала на ЕП, а след това да има одобрение и на Европейския съвет. Освен "внезапно" увеличение на нивото на нелегална миграция, ЕК ще може да се задейства и при неизпълнение на споразумения за реадмисия, каквото беше сключено от ЕС с Турция, както и при липса на подадени молби за бежански статут от мигранти.

Евродепутатите изрично посочиха, че временната забрана за издаване на визи е "последен инструмент" за действие и към нея се прибягва само ако има "твърди доказателства" за настъпило явление на прекомерна нелегална миграция или неизпълнение на споразумение за реадмисия.

ЕП ще има и правото да надзирава ЕК – Комисията може да наложи забрана, но ЕП и всяка отделна страна-членка ще могат да я обжалват. Настоящото законодателство на ЕС предвижда единствено държавите-членки да имат право да искат от ЕК да премахне безвизовото пътуване. Намалява и периодът, за който се прави сравнение, когато има съмнение за рязко нараснал брой нарушения.

Сегашното положение предвижда сравнение за период от шест месеца, докато депутатите намалиха времето на 60 дни. Така механизмът ще бъде наистина по-гъвкав и ще може реално да отговори на динамично променящите се потоци от хора, влизащи на територията на ЕС. Евродепутатите ще искат и Европейската комисия да придвижва по-бързо въпроса, за да се пристъпи към спиране на безвизовия режим. В момента се предвиждат три месеца, а депутатите настояха това да се случва за един.

 

#нелегална миграция #Европейски парламент #Европейска комисия #визи #ЕС #Великобритания #Ейре