Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов очаква 3.5 млн. чуждестранни туристи през лятото

Цветанов очаква 3.5 млн. чуждестранни туристи през лятото
В понеделник, 14 май, вътрешният министър Цветан Цветанов се среща с посланиците на страните от Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се 3 млн. 500 хил. чуждестанни туристи да пристигнат в България за летния сезон, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с посланиците на страните от ЕС.

„Очаква се в българските курорти това лято да пристигнат 3 млн. 500 хил. чуждестранни туристи, което ще бъде между 6-8% увеличение на пребиваващите на почивка чужди граждани у нас," прогнозира министърът, цитиран от БГНЕС.

Той изрази надежда подобни срещи с чуждите посланици да ограничат неприятните инциденти по българските курорти, заради съветите, които българските власти получават при този обмен на мнения и съвети.

„Тази година 500 служители на МВР от вътрешността на страната ще бъдат командировани за опазване на обществения ред в българските курорти," подчерта Цветанов.

Цветанов отчете, че през 2011 г. в България са пристигнали 8 700 000 чужденци, от които 4 500 000 – по българските курорти.

Вътрешният министър заяви също, че заради мерките, които са взети и обсъждани на тези традиционни срещи с посланиците, са намалели въоръжените грабежи сред туристите и е постигната по-голяма сигурност в българските курорти.

„За току-що приключилия туристически сезон в България по зимните ни курорти са били командировани 162-ма полицаи от вътрешността на страната," информира Цветанов.

Министърът благодари на посланиците за техните съвети за охраната на курортите ни, както и на охранителна и криминална полиция за тяхната работа.

„На днешната среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов са присъствали представители на 17 посолства от страни на ЕС и на други държави, които изпращат свои туристи в България," заяви посланикът на Норвегия Тове Скарстейн.

Според нея за последния зимен сезон е постигнат значителен напредък по отношение на сигурността по българските курортите.

Причината, която тя изтъкна за този успех са усилията на българското МВР и на местните власти в Банско и Боровец.

Следващата подобна среща, посветена на сигурността на чуждите туристи в България ще се проведе през септември и ще бъде съпредседателствана от посланика на Великобритания.

#Цветан Цветанов #Цветанов #министър на вътрешните работи #туристи #посланици #ЕС