Обратно към пълната версия на статията »

Италия смята да налее милиони в закъсалите банки, напук на еврозабраната за държавна помощ

Италия смята да налее милиони в закъсалите банки, напук на еврозабраната за държавна помощ
БГНЕС
A A+ A++ A

Италия е готова да се изправи срещу ЕС и едностранно да налее милиони евро в затруднената си банкова система, ако тя се окаже в тежко системно затруднение – последен ход, който може обаче да порази зараждащия се в момента режим на общността за справяне със закъсали банки, пише „Файненшъл таймс“.

Италианският министър-председател Матео Ренци, е решен, ако е необходимо, да се намеси с публични средства, независимо от предупрежденията от Брюксел и Берлин за нуждата от зачитане на правилата, които най-вече кредиторите, а не данъкоплатците принуждават да финансират спасяването на банки. Това съобщават няколко официални източника и банкери, запознати с техните планове.

Тази заплаха изправи нащрек регулаторите в Европа, които се опасяват, че такава нагла интервенция ще унищожи доверието в неотдавна въведените правила за действие по отношение на банките по време на първото истинско изпитание. В надпреварата за намиране на работещи решения Маргарете Вестагер – шефът на ЕС по конкуренцията, даде на Рим възможности да подходи към банковите си проблеми, без да нарушава принципите на европейския банков съюз. Италия е най-уязвимата брънка в Еврозоната след разтърсващия резултат от гласуването в Обединеното кралство за напускане на ЕС, като банковите акции спаднаха с една трета.

Нараства загрижеността в навечерието на стрес тестовете на банките, които трябва да се проведат този месец, и на конституционния референдум в Италия в началото на октомври, на чийто резултат Ренци залага поста си. Този референдум е характеризиран като „вероятно единственият значим риск през годината в европейския политически пейзаж извън Обединеното кралство”.

След като няколко негови предложения за интервенция бяха отхвърлени, Рим обмисля дали да не действа сам. „Желаем да направим всичко необходимо, (за да защитим банките) и не изключваме да процедираме едностранно, макар че това ще стане само в най-краен случай”, заяви източник, запознат с това, над което правителството умува.

Европейски представители се опасяват, че италианската намеса носи рискове и ще отвори фронт за нерегламентирана държавна подкрепа, която може да е във вреда на честните инвеститори. Германският канцлер Ангела Меркел миналата седмица отхвърли молбата на Италия за държавна подкрепа, която може да е в ущърб на частните инвеститори.

Беноа Кьоре – висш представител на Европейската централна банка, каза, че всяко преустановяване на действието на банковите правила ще е край на банковия съюз, „какъвто го познаваме”. Господин Ренци настръхва при коментарите, че не се съобразява с правилата, и каза, че няма да се остави „да бъде поучаван”.

Рим обмисля мерки като увеличаване на размера на държавно спонсорирания и частно подкрепен фонд Атланте, използван да регулира увеличението на капитала на две проблемни банки, посочват висши банкери. До няколко дни Атланте ще създаде фонд, концентриран върху необслужваните кредити, с цел изкупуване на лоши кредити, натрупани по време на тригодишната рецесия в Италия, за да се избегне повсеместно отписване на дългове. Като начало той ще се насочи към лоши кредити в Monte dei Paschi di Siena – най-голямата проблемна банка в Италия, казват висши банкери.

Италия обсъжда също използването на средства от Cassa Depositi e Prestiti и държавните пенсионни фондове, които са собственост на хазната, за да се рекапитализират банките. Брюксел и Берлин се противопоставят на всякаква възможност да се плаща на банките заради лоши кредити или да се заобикаля необходимостта от кредитни гаранции. Комисията е на разположение на Италия за смекчаване на удара върху инвеститорите на дребно или чрез приравняване на техния дълг към общите условия, или чрез по-късна компенсация на уязвими домакинства. Възможностите за преструктуриране, които се обсъждат в момента, не изискват цялостно решение за всички италиански банки, а изкупуване на дълг срещу собственост.

Рим трябва да спре да се преструва, че няма други решения освен изоставянето на правилата”, каза европейски официален източник, запознат с обсъжданията. Миналата седмица Брюксел отписа 150 милиарда евро под формата на предпазни мерки, които позволяват на Италия да помогне на банките с краткосрочни ликвидни проблеми. Но по-голяма загриженост предизвиква натискът върху капитала, казват аналитиците.

Резултатите от стрес тестовете трябва да са ясни на 31 юли и висши банкери предвиждат, че е вероятно най-слабите италиански банки – включително третата по големина Monte dei Paschi, да се окажат недостатъчно капитализирани. Италианското бизнес лоби Confindustria в петък предупреди за „политически хаос”, ако господин Ренци загуби референдума през октомври. При такъв сценарий, Италия отново ще навлезе в рецесия, обсегът на италианския дълг ще се разшири, а от Италия ще изтичат капитали, оспорва Confindustria. И допълва, че италианският съвкупен вътрешен продукт ще спадне с 0.7 процента през 2017 година и с още 1.2 процента през 2018 година.

#Ренци #Италия #банки