Обратно към пълната версия на статията »

Младенов: Опасността за всички български посолства в Близкия изток е повишена

Младенов: Опасността за всички български посолства в Близкия изток е повишена
По-рано в неделя Младенов каза, че е шокиран и възмутен от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана - Борис Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опасността за всички български посолства в Близкия изток е повишена, заяви външният министър Николай Младенов след нападението над българския посланик в йеменската столица Сана.

„През следващите дни посолството ни в Сана няма да работи с външни лица и местни граждани докато не се изяснят обстоятелствата около инцидента с посланика," каза Младенов пред БНР.

Той подчерта, че веднага след инцидента с българския посланик е направена връзка с офиса на йеменския президент. По думите на Младенов местните власти ще осигурят пълно съдействие на българското посолство.

„Едва ли скоро ще бъдат разкрити извършителите на нападението с цел отвличане на българския посланик в Йемен," посочи министърът.

"Просто в следващите няколко дни предприемаме извънредни мерки, за да може да има някакво спокойствие съставът на посолството, докато се изяснят обстоятелствата от тази изключително неприятна случка," допълни той.

По-рано в неделя Младенов каза, че е шокиран и възмутен от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана - Борис Борисов.

„Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи," уточни министърът.

#Николай Младенов #Младенов #министър на външните работи #Близкия изток #Йемен #посланик на България в Йемен #Сана #нападение