Обратно към пълната версия на статията »

Замърсяването на въздуха може да коства живота на милиони

Замърсяването на въздуха може да коства живота на милиони
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преждевременните смъртни случаи заради замърсения въздух ще продължават да се увеличават до 2040 г., освен ако не бъде променен начинът, по който се използва и произвежда енергия, предаде Ройтерс, позовавайки се на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Всяка година има 6,5 милиона смъртни случаи заради лошо качество на въздуха на открито и на закрито. Това е четвъртата най-голяма заплаха за човешкото здраве след високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето. За най-широко разпространените щети от замърсяването на въздуха са виновни прахови частици, съдържащи киселини, метали, пръст и прах. Най-малките частици могат да причинят рак на белите дробове, инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания.

Изпускането на тези замърсители се дължи главно на нерегулираното или неефикасно производство на енергия, заяви МАЕ в специален доклад за енергията и замърсяването на въздуха.

Ако не бъдат взети мерки, преждевременните смъртни случаи заради външно замърсяване ще се увеличат до 4,5 милиона през 2040 г. от сегашните 3 милиона. Смъртните случаи заради вътрешно замърсяване обаче се очаква да намалеят на 2,9 милиона от сегашните 3,5 милиона.

Почти 90 процента от увеличението на смъртните случаи ще е в Азия.

По-чист въздух може да осигури нова енергийна политика и контролиране на качеството на въздуха и мерки, с които глобалните емисии на прахови частици до 2040 г. да спаднат със 7 процента, на серния двуокис - с 20 процента, а на азотните окиси - с 10 процента.

#емисии #климат #промени #замърсяване на въздуха #кръвно налягане #здраве #прах