Обратно към пълната версия на статията »

Йоханес Хан: ЕС е готов да приеме Македония, ако обстановката в страната се нормализира

Йоханес Хан: ЕС е готов да приеме Македония, ако обстановката в страната се нормализира
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Това каза комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, предаде агенция „Фокус“ от Брюксел.

„Лично съм ангажиран с решаването на проблемите в Македония“, каза Йоханес Хан в отговор на въпрос за перспективите пред страната. Хан изрази надежда, че ще бъде постигната договореност за дата за предсрочните парламентарни избори, с което ще бъде и превъзмогната усложнената ситуация.

Комисарят Хан съобщи, че днес е имал среща с лидера на едната от двете големи албански партии, а утре ще се срещне с лидера на другата партия, като целта на разговорите е да получи ясна представа за реалната политическа обстановка.

Той уточни, че Европейският съюз прави всичко необходимо, за да бъде разрешен конфликтът в Македония, тя да продължи развитието си в рамките на европейските стандарти, което включва и европейски стандарти.

Йоханес Хан съобщи, че приветства всякакъв вид инициатива от страна на България или на Гърция да помогнат по темата, за да добие бившата югославска република Македония нов облик, защото досега не е получавала в конкретни срокове европейски перспективи. Комисарят Хан каза още, че не представлява тайна срещата на министрите на външните работи миналата седмица, на която те са изразили загриженост за сегашната обстановка в Македония и за невъзможността страната да подреди своя дневен ред. Хан каза още, че в Европейския съюз са готови, ако ситуацията в Македония се нормализира, на страната да бъдат предложени преговори за европейско членство. 

#Йоханес Хан #ЕС #Европа #обстановка #Македония