Обратно към пълната версия на статията »

ТАСС: Американски миноносец опасно близо до руска фрегата в Средиземно море

ТАСС: Американски миноносец опасно близо до руска фрегата в Средиземно море
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският ескадрен миноносец "Грейвли" е приближил опасно на 17 юни руската фрегата "Ярослав Мъдри", като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети "Грейвли" е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата "Ярослав Мъдри" на опасна дистанция от 180 м. Руският кораб е плавал в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб", заяви руското министерство на отбраната.

Ведомството посочи, че командирът и екипажът на "Грейвли" са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море. Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. "За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него".

"Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм. Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на "Грейвли", показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик", подчерта руското министерство на отбраната.

#Средиземно море #фрегата #Русия #САЩ #миноносец