Обратно към пълната версия на статията »

Германски правозащитници искат съд за Ердоган и Давутоглу, разполагат с доказателства за извършените от тях военни престъпления

Германски правозащитници искат съд за Ердоган и Давутоглу, разполагат с доказателства за извършените от тях военни престъпления
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната организация за права и демокрация /MAF-DAD/ внесе иск във федералната прокуратура в Карлсруе срещу турския президент Реджеп Ердоган и бившия премиер Ахмед Давутоглу с доказателства за извършените от тях военни престъпления.

В днешната си публикация в. „Джумхуриет“ подробно посочва имената на десетките подписали се под изложението в 200 страници. Сред тях са депутати, адвокати, защитници на човешките права, учени, артисти, журналисти. В съдебния иск са изброени и имената на 20 командващи и участници във военните операции в Джизре и Шърнак в Югоизточна Турция, при които бяха убити 200 цивилни граждани.

Освен пряката вина на Ердоган и Давутоглу, съучастници в престъплението са вътрешният министър Ефкан Ала, бившите министри на отбраната Исмет Йълмаз и Мехмет Вежди Гьонул, началникът на Генералния щаб Хулуси Акар, главнокомандващият сухопътните сили Салих Чолак и редица други фактори от военния сектор на Турция, както и регионални полицейски директори и прокурори, твърдят адвокатите Брита Едер и Петра Дервишаж. Докладът е подготвен на базата на данни от очевидци и свидетели на военните действия, взети от международни организации, неправителствени сдружения, лекари, учени, което дава основание за жалбата, изготвена в съответствие с германския наказателно-процесуален кодекс.

Посочва се, че в сблъсъците на 4-и и 11-и септември м.г. в Джизре са убити 21 цивилни, а при следваща атака други 178 души, скрили се в мазетата на 3 отделни сгради, умишлено са взети за мишени и са загинали от обстрела. Освен това по време на нападенията достъпът на линейки и медицински екипи, на наблюдатели от международни организации и на депутати до пострадалите е бил блокиран нарочно.

Приложени са документи, уличаващи силите за сигурност в умишлено причиняване на смърт с използване на тежки оръжия и палеж с бензин на помещенията, където цивилните са намерили убежище. Бившият депутат от германската Зелена партия и адвокат Мехмет Кълъч е убеден, че тази жалба може да стигне до Международния наказателен съд в Хага.

Според него фактът, че президентът на Турция е с имунитет и е недосегаем не означава, че в скоро време е невъзможно да започне разследване срещу него - напротив, той трябва да понесе отговорност заедно с останалите съучастници в това престъпление.

„Ердоган завежда дела срещу всички, които според него са го оклеветили и това предизвика широк международен отзвук. Посочените в жалбата доказателства за персоналната му вина ще наложат свалянето на имунитета му, а в световната общественост ще бъде постигнат и политически консенсус за необходимостта от започване на разследване срещу него“, подчертава бившият германски депутат с турски корен.

 

#президент #Реджеп Ердоган #Ахмед Давутоглу #съд #Карлсруе #военни престъпления #правозащитна организация #вина #адвокати