Обратно към пълната версия на статията »

Народната партия спечели парламентарните избори в Испания

Народната партия спечели парламентарните избори в Испания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народната партия на действащия премиер Мариано Рахой е големият победител на парламентарните избори в Испания. Отново обаче в страната се очаква да има тежки преговори след като тя не успява да събере достатъчно гласове, за да сформира кабинет.

Втори са социалистите, а на трето и четвърто място са съответно Унидос Подемос и Суидаданос. Партията на премиера печели 137 места в 350 местния парламент, което е с 14 места повече от изборите през декември, но те отново не са достатъчните 176 за сформиране на самостоятелно правителство. Рахой поздрави съпартийците си и стотиците привърженици, събрали се да отпразнуват победата на Народната партия.

"Ние спечелихме изборите и имаме правото да управляваме, но сега целта е да бъдем полезни на обществото, на тези, които гласуваха за нас и на тези, които не го направиха", каза Мариано Рахой.

Официалните резултати показват, че социалистите ще имат 85 депутати и са втора сила в парламента. Унидос Подемос печели 71 места, а Суидадонос - 32. Очевидно отново сформирането на правителство ще се окаже трудна задача след като опциите се свеждат до няколко.

Едната е кабинет на Народната партия и Суидаданос, друга е широка коалиция по модела на Германия между партията на Рахой и социалистите или кабинет на малцинството. „От утре започваме разговори с всички”, подчерта действащия премиер. Имаше сериозни опасения, че вотът ще бъде повлиян от референдума във Великобритания, но опасенията не се сбъднаха.

 

 

#Народна партия #Испания #премиер #Мариано Рахой #Суидаданос #депутати #Парламент #социалисти