Обратно към пълната версия на статията »

DW: “Брекзит“ - още една криза за Меркел

DW: “Брекзит“ - още една криза за Меркел
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел е бясна от резултата от референдума във Великобритания. Сега именно тя ще трябва да оглави борбата срещу т.нар. „десен популизъм“ в Европа. Излизането на Великобритания от Европейския съюз по всичко личи, че ще отнеме две години. До тогава в сила ще остане статуквото, подчерта в своето изказване федералният канцлер. В случай, че след парламентарните избори през 2017 г. тя напусне своя пост, с последиците от „Брекзит“ ще се занимава някой друг.

Впрочем Меркел не мисли така. Не случайно министрите на външните работи на страните-основателки на Евросъюза се събраха в Берлин, за да обсъдят своите по-нататъшни стъпки. В периода на управление на Меркел германската столица заедно с Брюксел се превърна в политически център на ЕС.

Сложни време за външната политика

Решението на Великобритания да напусне ЕС наруши баланса на силите в организацията. В лицето на Обединеното кралство Германия губи ключов съюзник по такива въпроси на европейската политика, като стимулиране на икономическия растеж и спазване на бюджетната дисциплина. Сега гласът на Франция при обсъждането на въпроса за смекчаване на Маастрихсткия договор ще звучи още по-силно. Ако холандците или датчаните също поискат да напуснат ЕС, Германия ще загуби още съмишленици.

За източноевропейските страни ФРГ вече не е така близка, както по-рано. Главната роля за балканските страни и държавите от Вишеградската четворка играе Полша. А във Варшава както и преди злобеят срещу Меркел заради нейната миграционна политика.

А германските популисти? Те потриват ръце и виждат в „Брекзит“ потвърждение на това, че тяхната политика, насочена срещу управляващия елит, намира отклик в народа. Популистите внушават на своите /потенциални/ избиратели: вижте, всичко става, алтернатива винаги има. Изберете нас! Това са именно тези думи, които искат да чуят избирателите, разочаровани от политиката на настоящите власти.

Партията „Алтернатива за Германия“ /АГ/ отдавна вече е установила контакти с останалите десни популисти във Виена, Париж, Хага и Лондон. Всички те следват така наречен „европейски план“, опитвайки се да дойдат на власт. Президентските избори в Австрия станаха важно събитие, но неговите последици до момента все още не са известни. А сега и референдумът във Великобритания, който е от полза за популистите.

Трудности за вътрешната политика

Колкото повече укрепват позициите на популистите в която и да било страна, толкова по-добре за всяка отделно взета популистка партия. Мнозина биха искали да видят на поста президент Доналд Тръмп. И това може да доведе до там, че позициите на АГ да станат още по-силни. В крайна сметка това може да доведе до застрашаване на позициите на настоящото парламентарно мнозинство. Не е ясно тогава дали ХДС/ХСС ще имат достатъчно подкрепа за съставяне на коалиция със Зелените или със социалдемократите?

Способна ли е Меркел да преобърне тази тенденция и да предложи на Европа и Германия друг модел на развитие? Или ние ще станем свидетели на смяна на епохите, „политическа революция“, както казват в АГ? За момента ЕС успя да преживее атаката срещу собствената си валута /кризата на еврозоната/, принципа на мирно съвместно съществуване /Кримската криза/ и срещу своите отворени граници /миграционната криза/. В това заслуга има и Меркел, въпреки всички грешки, които допусна. Какви ще са последиците от кризата „Брекзит“ все още не е достатъчно ясно.

#Меркел #Великобритания #референдум