Обратно към пълната версия на статията »

Туск: Трябва да помислим за бъдещето на ЕС след референдума за Брекзит

Туск: Трябва да помислим за бъдещето на ЕС след референдума за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че референдумът във Великобритания относно членството на страната в Евросъюза, е „предупредителен сигнал” за останалата част от блока.

„Както и да гласува Обединеното кралство, ще трябва да погледнем дълго и решително към бъдещето на съюза. Ще е глупаво да игнорираме такъв предупредителен сигнал”, написа Туск в „Туитър”.

„Брекзит” референдума на Острова ще се проведе този четвъртък. „Отправям апел към британските граждани: останете с нас. Имаме нужда от вас. Заедно ще се справим с бъдещите предизвикателства. Разделени ще ни е по-трудно”, добави бившият полски премиер, цитиран от АФП.

Тукс говори по темата и след срещата си с португалския премиер Антонио Коста, като предупреди, че „Брекзит” може да доведе до „непредвидими” политически и геополитически последици. „У мен няма съмнение, че враговете ни, вътрешни и външни, ще отворят бутилка шампанско, ако резултатът на референдума е негативен за нас”, заяви Туск. По-рано този месец председателят на Европейският съвет изрази мнението, че излизане на Великобритания от ЕС може да означава край на "западната политическа цивилизация".


#Доналд Туск #Брекзит #референдум #Великобритания #ЕС