Обратно към пълната версия на статията »

Дипломата за висше образование на Ердоган май е фалшива, издадена е от Университета в Мармара, година преди създаването му

Дипломата за висше образование на Ердоган май е фалшива, издадена е от Университета в Мармара, година преди създаването му
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дипломата за висше образование на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже фалшива, съобщи в."Московский комсомолец".

Ако тези съмнения се потвърдят, това може да стане причина и основание за импийчмънта на Ердоган, тъй като според турските закони президентският пост не може да бъде заеман от човек без висше образование. От публикацията става ясно, че прокюрдската опозиционна Народно-демократическа партия (НДП) е поискала нотариално заверено копие от университетската диплома на президента, която за момента не е виждана от никого.

Такова копие е било представено на Върховната избирателна комисия на 10 юни, т.е. две години след провеждането на президентските избори. Само че сега става ясно, че дипломата на Ердоган може да се окаже фалшива.

В документа за висшето образование на турския президент се казва, че той е завършил Университета Мармара през 1981 г. Само че, пише сп. „Шпигел“, университетът, който е издал през 1981 г. диплома на Ердоган, е основан година по-късно, през 1982 г.

Следователно сегашният турски президент не е можел да го завърши година по-рано. Освен това университетското ръководство не може да представи доказателства за обучението на Ердоган във ВУЗ-а. Ако се окаже, че Ердоган няма диплома, може да бъде даден под съд поради нарушаване условията на заеманата от него в момента длъжност.

Медиите отбелязват, че Ердоган е завършил религиозно училище, в каквито се подготвят имами. С такова образование той би могъл да бъде приет само теология, но дипломата, за която претендира, че притежава, гласи, че президентът е завършил факултет по икономика и администрация на Университета Мармара.

В. „Билд“ цитира шефа на фракцията в парламента на дясната националистическа Партия на националното действие Юсуф Халачоглу, който бил казал: „Казах на държавния президент: Дипломата ти е фалшива. И знаете ли какво направи той? Не се оплака в съда.“

Според Съвета на университетските професори, Ердоган нямал диплома, а свидетелство за прекарани две или три години в университета. 

Дали има или не истинска диплома Ердоган, ще се види. Но турският президент за сметка на това вече е събрал 44 почетни дипломи от университети по света. Последната получи в началото на юни от университет в Кампала, столицата на Уганда. Сега турската опозиция чака официално обяснение на казуса от министъра на образованието.

 

#Реджеп Ердоган #диплома #висше образование #университет #Мармара #ВУЗ #имами