Обратно към пълната версия на статията »

Купуват 44 еко-автомобила за общини и държавни институции

Купуват 44 еко-автомобила за общини и държавни институции
Ивелина Василева / БГНЕС
A A+ A++ A

34 електрически и 10 хибридни автомобила ще бъдат купени с помощта на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), а използването им ще доведе до спестяване на 138 т въглероден диоксид годишно. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Пилотната схема беше обявена в края на март и е с бюджет 1 млн. лв.

Одобрени са проектите на 22 общини, 3 министерства и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, които ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип „plug in“.

Сред одобрените кандидати е и Министерството на околната среда и водите, което ще се сдобие с два екоавтомобила – един електрически и един хибриден. „Автомобилът, на който сега се возя, е 10 годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум“, каза министър Василева. Тя обясни, че целта на пилотния проект е да бъде даден пример на обществото за използването на по-екологични превозни средства. Сега предстои одобрените кандидати да обявят обществени поръчки за избор на доставчици, което ще отнеме не повече от два месеца. Очаква се първите превозни средства по пилотната схема да тръгнат по пътищата през ноември.

За улеснение на общините МОСВ съвместно с НДЕФ и Агенцията за обществени поръчки подготви унифицирана тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията помогна при разработването на критериите за кандидатстване. Няма изискване за марки и доставчици, важно е превозните средства да отговарят на заложените изисквания.

Пилотната схема ще бъде развита и през следващата година. Обмисля се подпомагане на държавните и местните власти за закупуване на микробуси, но това зависи от резултатите на програмата.

Новите екологични транспортни средства ще изпълняват различни функции. Някои от тях ще обслужват строителни обекти, с други – ще се извършва контрол по пътната мрежа. Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ ще се сдобие с 3 електромобила, с които ще осъществява контрол по трудовото законодателство. Министерството на икономиката ще покрива куриерски нужди, а община Трън ще използва автомобила за целите на социалния патронаж.

Министър Василева подчерта, че политиката на МОСВ е насочена към стимулиране използването на екологичен транспорт. Електромобилите са освободени от данъци, а от вчера влязоха в сила и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните. Към октомври 2015г. у нас са регистрирани 444 електрически превозни средства, но се надяваме броят им да се увеличава, каза министърът.

#въглероден диоксид #Василева #електрически