Обратно към пълната версия на статията »

Малките хотели ще продължат да водят регистрите си на хартия

Малките хотели ще продължат да водят регистрите си на хартия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Малките и отдалечените места за настаняване с ниска категория ще продължат да водят регистрите на гостите си на хартия, както досега. Това е записано в проект за промени в Закона за туризма, свързани с функционирането на Единната система за туристическата информация (ЕСТИ), одобрени днес от Министерския съвет.

Създаването на електронна връзка между хотелските регистри, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините се очаква да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност, се посочва в мотивите.

Отговорен за разработването, изграждането и поддържането на системата ще е министърът на туризма.

Предвижда се в информационната система да се вписват лични данни само за туристите, които са от страни извън ЕС. За тях ще се събира информация за датата и мястото на раждане, гражданството и номера на паспорта. Българите и останалите граждани на ЕС ще се вписват само като бройка и с дати на пристигане и заминаване.

Хотелиерите ще имат три варианта - да се включат в централизираната информационна система, която ще се поддържа от министерството на туризма, чрез избрана от тях алтернативна система, ако тя отговаря на Закона за електронното управление, или на хартия.

Последният вариант ще важи само за местата за настаняване от ниска категория - т нар. клас Б, в който влизат семейните хотели, хостелите, хижите, туристическите спални, къщите за гости, пансионите. В местата за настаняване, в които няма електронна свързаност с държавата, регистрите ще могат да се попълват веднъж седмично.

Данните за настанените туристи в ЕСТИ няма да бъдат публични, като достъп до тях ще имат само определените от закона институции, уверяват вносителите на законопроекта. При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания.

#Министерски съвет #Министерство на туризма #туристи #МВР #информация #ЕС #хостели #хотели #хижа