Обратно към пълната версия на статията »

Спорът губим ли над милиард европари: Данъкоплатците очакват отговор - ще плащат ли и тази сметка

Спорът губим ли над милиард европари: Данъкоплатците очакват отговор - ще плащат ли и тази сметка
БГНЕС
A A+ A++ A

БСП Лява България излезе днес със специална декларация по повод разгорещения спор от последните дни за това дали губим или не 1,1 млрд. лева по Програмата за селските райони. „Рухна най-успешния ви рекламен трик- че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства, се казва в декларацията, която прочете в парламента депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

Всъщност до момента така и не стана ясно има ли или няма писмо от Европейската комисия. Ако има писмо, какво пише в него. И защо управляващите не го покажат, за да потвърдят пълното си отрицание на твърденията на Корнелия Нинова, че ни спират над милиард лева европари. Българските данъкоплатци са в правото си да знаят отговора на този въпрос, защото именно те ще платят сметката, ако информацията за бликераните средства по селската програма излезе вярна.

ЕК не вярва на сертифициращия орган и не признава проверките, извършени от него, продължи той. От писмото на ЕК излиза, че системите във фонд „Земеделие” не работят, не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия. В писмото се декларира, че по време на одитната мисия на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК през януари т.г. е обърнато внимание на недостатъци в работата на българските власти. Още тогава сме били предупредени за последствията, но за 4 месеца не са предприети адекватни мерки, констатира Стойнев. ЕК изцяло не приема заключенията от доклада на сертифициращия орган, ДФ ”Земеделие” не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и затова от Брюксел не признават разплатените средства за 2015 г., които остават за сметка на държавния бюджет, подчерта той.

Защо се крие това писмо от ЕК, запита Стойнев. Защо един зам.-министър плаши българските медии със съдебни дела, ако пишат по тази тема или вече е забранено да се отразява и мнението на опозицията? Защо правителството се страхува от свободата на словото?

Писмото от Европа буквално ви казва, че ЕК не може да получи достатъчно увереност, че разходите са направени по правилата на ЕС, посочи Стойнев. Това не е само бюрократичен документ, а официален сигнал от Европа, обобщи той.

Драгомир Стойнев припомни на депутатите от ГЕРБ за ремонтите на НДК, при които не е видно какъв точно ремонт е направен, че са разплатени огромни средства предимно за дръвчета и храсти. Той се позова и на примера с некачественото строителство, според него, на Северната тангента и АМ ”Марица”.”Само догодина да не започне да пада стиропора, който залепихте по апартаментите на хората, че тогава пак ще теглим заем за една и съща работа”, предупреди Стойнев.

Какво се случва с държавата, която поставяте пред огромни рискове… защото ще последва ефекта на доминото и в други сфери, продължи депутатът. Въпросът не е къде са парите, обществото е наясно къде са, а с какви средства ще покриете непредвидените разходи- с нови заеми, с нов дълг, със затягане на данъчната примка и административния рекет над бизнеса, попита Стойнев. Той е убеден, че такава политика ще повлече надолу икономиката на страната и призова за предсрочни избори.

Нинова: Евросредствата са спрени, защото се краде

„Над 1 милиард са спрени по оперативните програми. Средствата са спрени заради грешки в обществените поръчки, защото те не са правилно и прозрачно отчетени. Позволих си да кажа, че това са кражби, нерегламентирано раздаване на поръчки на приближени фирми”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по бТВ. Тя обясни, че вчера всички сме чули какво ли не по темата и от заместник-министъра. „Позволиха си да ни заплашват, че който говори по тази тема ще бъде даден на съд. С тази заплаха няма да ни спрат да казваме истината”, категорична бе Нинова.

Корнелия Нинова каза също, че според информацията, с която разполага, като причини за решението се посочват незаконосъобразното изразходване на средства, също късното съставяне на Сертифициращия орган, който е трябвало да направи проверка на разходите, която не е направена. „Затова средствата няма да се възстановят от европейския бюджет”, обясни тя. Нинова каза също, че според информацията, с която разполага, става въпрос за 2015 г., когато е управлявал Бойко Борисов и неговото правителство.

Лидерът на БСП обясни, че този милиард ще се поеме от бюджета, а в него няма предвиден такъв разход, който вероятно ще бъде покрит със заем. Какво обаче означава това за всеки един българин, попита тя и даде отговора: „От данъците, които всички плащате, ще се покрият разходите за кражбите и далаверите, които се правят. Три поколения ще плащат заемите заради некадърност”.

Танева: Нищо от това не е вярно с изключение, че има писмо от ЕК

Нищо от това, което каза Корнелия Нинова не е вярно с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1,1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК, заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред Нова телевизия.

От ГЕРБ пък напълно отрекоха съществуването на такова писмо. И обявиха, че България усвоява 99% от евросредствата, които й се полагат. "Тези 522 милиона евро за изплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие”, а след това са ни възстановени от Европа. Много малка сметка за уравняване остава", уточни тя и подчерта: "Не губим 1,1 милиарда лева. Програмата не е спряна".

Данъкоплатците обаче очакват нещо повече от голи уверения, че опозицията лъже. Затова кабинетът да извади писмото от Европейската комисия и да покаже честно какво ни казват от Брюксел в него.

#ЕК #БСП #ГЕРБ #Нинова #Стойнев #Танева #Програма за развитие на селските райони