Обратно към пълната версия на статията »

Евросъюзът затяга контрола върху оръжията

Евросъюзът затяга контрола върху оръжията
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Правилата за придобиване и притежаване на огнестрелно оръжие на територията на Европейския съюз може да станат по-строги, ако днес това решение вземат министрите на вътрешните работи на страните членки, съобщи "Ройтерс". За да влязат те в сила трябва одобрението и на Европейския парламент.

Промяната идва въпреки съпротивата на държави като Чехия, твърдящи, че тя ще ощети колекционери, ловджии и работата на музеи, но няма да попречи нелегално оръжие, идващо основно от бивша Югославия, да попадне в ръцете на престъпници и терористи.

Инициативата бе в още по-строг вид, но в преговори правилата бяха смекчени, включително и относно дейността на музеи и стрелбища.

Промените засягат притежаването, съхраняването и транспортирането. За пръв път се въвеждат общоевропейски правила за маркиране и регистриране, както и за деактивираните оръжия (и онези от тях, които лесно би могло да бъдат превърнати в бойни), собствеността на колекционери, сигнални пистолети и оръжия за халосни патрони.

Чехия, където има поне 775 000 законно притежавани пушки и пистолети, както и балтийските републики, Словакия, Австрия, Финландия и Швейцария не бяха съгласни с много от предложенията. Само в Чехия, по думите на вътрешния министър Милан Хановец, ще трябва да бъдат обработени около 40 000 единици оръжие.

Спорове има и в другата посока - по повод определенията, засягащи онлайн продажбите, от Брюксел смятат, че размиването на предложените ограничения е толкова голямо, че те са изгубили смисъл.

#Европейски съюз #оръжия #контрол #Европейски парламент #Брюксел #онлайн продажби