Обратно към пълната версия на статията »

Учебните програми ще бъдат олекотени, за да дадат повече свобода в преподаването

Учебните програми ще бъдат олекотени, за да дадат повече свобода в преподаването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преди да се направи анализ и съпоставка с текущите оценки, не може да се правят изводи от рекордният брой слаби оценки на матурите след 7-ми и 12-ти клас, каза пред БНТ Милена Дамянова - председател на Комисията по образование и наука. Учебните програми трябва да бъдат олекотени, за да дадат повече свобода в преподаването, смята тя.

Докато нямаме сериозен анализ по училища, дори по класове и паралелки, не могат да се правят изводи от това какви са оценките и резултатите от външните оценявания, отбеляза Дамянова. Тя даде пример, че големите международни изследвания отчитат всеки фактор - образование на родителите, брой книги вкъщи, има ли библиотека, няма ли и ред.

"Такъв сериозен анализ преди се правеше и аз се надявам да бъде направен и сега, за да се видят реалните причини за тези резултати", каза Дамянова. Трябва да се направи оценка не само за изпитните резултати, но и на социалните фактори, които ги обуславят, смята тя.

Въведените подобрения в учебния процес трябва да се превърнат в национална политика, а не да останат само пилотен проект. Време е да мислим в национален план как тази система да се реализира в нашата страна, посочи Дамянова.

Гимназията остава разделена на два етапа. В последните две години се дава възможност за съвместни проекти с бизнеса. Ориентирането към качеството ще компенсира отпадането на някои елементи.

В образованието промените се случват бавно, зависи от волята ни за промяна, посочи Дамянова. Не бива да се очаква само резултатите от външното оценяване да проправят пътя нагоре.

Уучилищата с добрите практики и мотивираните учители и ученици са в основата на новия закон, каза бившият зам.-министър. Държави като Швейцария и Австрия са пример за добро взаимодействие на образованието и бизнеса. Тази система ще се развие добре и у нас.

Ще се подобри връзката с пазара на труда и ще се повиши авторитета на професионалното образование. Факт, че родителите не го предпочитат, но то е, което ще даде сигурност за децата им, каза Милена Дамянова.

#учители #ученици #учебни програми #Милена Дамянова #образование #деца #гимназия