Обратно към пълната версия на статията »

Нова инициатива вдъхва живот на изоставени къщи в български села

Нова инициатива вдъхва живот на изоставени къщи в български села
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 30 пустеещи селски къщи са намерили нови обитатели благодарение на Фейсбук група. Това каза в интервю за Дарик авторът на инициативата „Имот под наем без наем" Ирена Ненчева.

Идеята е изоставени имоти, чиито собственици не могат да се грижат за тях, да ги отдават за стопанисване без паричен наем срещу грижи и поддръжка.

Според Ирена Ненчева има надежда за живота на българските села. По думите й все повече хора избират живота извън големия град.

"Интересът е много голям. Имаме над 30 вече съвпадения на засичане на интереси. Имаме над 30 обадили се хора и съобщили в групата във фейсбук, че вече по този начин се грижат за къща в село. Да, селото пустее. Но ние все чакаме някой да направи нещо. Аз, например, не работя в тази сфера, но ето го успехът. Просто не трябва да разчитаме, че някой друг нещо ще направи. Лично трябва да започнем нещо. Едно малко нещо да направиш днес за България, за общото, е добро. Това трябва да правим", каза Ненчева.

Тя, че все повече българи, които живеят в чужбина, но искат да се върнат в България, се обръщат за помощ към инициативата.

#къщи #наем #инициатива