Обратно към пълната версия на статията »

Македонският президент отмени всички амнистии по скандала с подслушването

Македонският президент отмени всички амнистии по скандала с подслушването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският президент Георге Иванов реши в понеделник да анулира и останалите решения за помилване, които бяха взети на 12 април, съобщи БТА, като се позова на МИА.

"Изминаха десет дни, откакто взех решение за анулиране на решенията за помилване (...) на общо 22 политици. Оттогава всички останали лица според законовите изменения имаха възможност да внесат лични молби за анулиране на техните решения за помилване. Въпреки изявленията на част от тях, че ще направят това, досега нито един от помилваните не внесе молба за анулиране на решенията за тяхното амнистиране", посочи Иванов в писмена декларация.

"През тези десет дни бяхме свидетели на различни тълкувания на това решение на поляризираната политическа сцена и опити да се събират дребни политически дивиденти чрез това решение, за което и тогава, а и сега съм уверен, че ще допринесе за националното помирение и ще предложи изход от политическата криза в Република Македония. Поради това взех решение да анулирам и останалите решения за помилване, които взех на 12 април", заяви Иванов.

В началото на април президентът помилва десетки политици, замесени в аферата с подслушването, което предизвика ежедневни протести на опозицията и задълбочаване на политическата криза. Неотдавна Иванов анулира амнистията за 22 от помилваните, които са активни действащи лица на политическата сцена.

През 2015 г. опозицията от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) разпространи серия от записи, които уличаваха премиера Никола Груевски и неговите съюзници от ВМРО-ДПМНЕ в налагане на цензура над журналисти, контрол над съдии и манипулиране на избори.

Премиерът отрече всички обвинения, но скандалът хвърли страната в политическа криза, която продължава и досега. След тежки преговори между основните политически партии под егидата на Европейския съюз властите насрочиха избори за 5 юни, но в средата на май парламентът ги отмени, след като опозицията заяви, че ще ги бойкотира, а ЕС предупреди, че няма да признае резултатите от изборите, ако другите политически сили освен ВМРО–ДПМНЕ не се включат в тях.

 

#Македония #президент #Георге Иванов #амнистия #ВМРО-ДПМНЕ #политици #решение #афера #подслушване #СДСМ