Обратно към пълната версия на статията »

Гео Милев или сравнение на цитати от Вазов и Яворов на изпита в СУ

Гео Милев или сравнение на цитати от Вазов и Яворов на изпита в СУ
БГНЕС
A A+ A++ A

"Вяра и лъжа” в поемата „Септември” на Гео Милев се падна като първи вариант на изпита по български език и литература на втората кандидатстудентска сесия за учебната 2016/2017 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде БГНЕС. Първи вариант („Септември”) бе изтеглен от Любомир Панайотов от Варна.

Вторият изпитен вариант изтегли Виктор Иванов от София. Той представлява сравнение между цитати от „Де е България” на Иван Вазов и „Родина” на Пейо Яворов.

951 бяха кандидат-студентите, които се явиха на изпитната сесия по български. След началото на изпита председателят на изпитната комисия проф. Изпитът по български език и литература е писмен с продължителност 4 астрономически часа.

Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи: Изпитна задача 1 цели създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата. При изпитна задача 2 целта е да се създадесамостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Целите на изпита са да провери равнището на владеене на книжовноезиковата норма, доколкото тя е условие за създаване на правилен текст и за пълноценно общуване; да провери литературните компетентности на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания на първо равнище; да провери равнището на комуникативна компетентност на кандидат-студентите – доколко те умеят да създадат аргументативен текст по определен проблем; да провери обществената зрелост и хуманитарната култура на кандидат-студентите – способността им за ценностна ориентация, за осъзнаване и решаване на проблеми.

#СУ #кандидат-студенти #изпит #Гео Милев #Пейо Яворов